Analyse
Ericsson: tijdelijke flauwte 1 jaar geleden - donderdag 22 september 2016

De directie zal de groep nieuw leven moeten inblazen alsook de koers, die sinds begin 2016 overdreven achteruit boerde (30 %).

Het aandeel maakt deel uit van onze selectie om een basisportefeuille samen te stellen. 

KOPEN.

 

Over de laatste maanden boerde het resultaat meer achteruit dan we hadden verwacht. In juli werd de CEO zelfs de laan uitgestuurd. Reden voor de ellende is de zwakke vraag in de sector voor telecomapparatuur. Het 4G-netwerk is in de ontwikkelde landen namelijk grotendeels uitgerold en in de groeilanden zijn de investeringscapaciteiten beperkt. De zwakte zal nog een paar maanden aanhouden tot het begin van de nieuwe investeringscyclus. Tegen 2020 zal het 5G-netwerk immers al op grote schaal zijn uitgerold (Ericsson zal in 2017 bestanddelen beginnen te produceren). Bijgevolg verdubbelde de groep haar doelstelling wat de kostenbesparingen betreft. Om het beleggersvertrouwen terug te winnen zal de nieuwe CEO de groep, die nr. 1 is op haar markt en over de troeven beschikt om te profiteren van de groei in die sector (explosie mobiel dataverkeer, alsmaar grotere transmissiesnelheid...), een nieuw elan moeten geven. Overigens zal gezien Ericsson financieel stevig in zijn schoenen staat, het dividendrendement wellicht fraai blijven (nu meer dan 6 % bruto). We tippen op een winst per aandeel van 3,40 SEK in 2016 (1 SEK herstructureringslast inbegrepen) en 4,40 SEK in 2017.

 

Koers op het moment van de analyse: 58,05 SEK

 

Het Zweedse Ericsson verkoopt apparatuur voor vaste en mobiele telefonienetwerken, beheersoftware voor diezelfde netwerken, en diensten die zich in de eerste plaats richten tot telecomoperatoren. De groep is zowat overal ter wereld aanwezig, in het bijzonder in Europa en in de VS.

 

Deel dit artikel