Analyse
Belegd kapitaal van crowdfunders Newsmonkey dan toch terugbetaald 1 jaar geleden - woensdag 7 september 2016

Kleine beleggers die in 2014 via crowdfunding 275.000 euro hadden toegestopt aan de alternatieve nieuwswebsite Newsmonkey, zijn pas 3 maanden later door MyMicroInvest terugbetaald na een gedwongen verkoop van hun aandelen.

Crowdfunding is geen alternatief voor uw spaarrekening. Sparen is in principe risicoloos en uw geld blijft op elk moment beschikbaar. Wie geld steekt in een crowdfundingproject, moet beseffen dat hij met dat geld risico's loopt en het in het slechtste geval zelfs niet meer terugziet.

 

Crowdfunders hadden via MyMicroInvest (een platform voor crowdfunding) in Newsmonkey belegd. In mei dit jaar hebben de oprichters en enkele grote investeerders Newsmonkey overgenomen, met als gevolg dat de beleggers verplicht werden hun aandelen te verkopen. In de statuten was er sprake van een volgplicht (plicht om als minderheidsaandeelhouder uw aandelen te verkopen wanneer een meerderheidsaandeelhouder zijn deelneming van de hand doet). De aandelen waren 10 EUR waard en werden overgenomen aan 11 EUR, dus met een meerwaarde van 10 %.

 

Dat lijkt op het eerste gezicht een mooi rendement maar in de praktijk is niets minder waar. De crowdfunders moesten immers 12 % van hun inleg afstaan aan MyMicroInvest als kost en kregen zo uiteindelijk een verlies van 3,2 % in hun maag gesplitst!

 

Deel dit artikel