Analyse
Bayer breekt zijn spaarvarken om Monsanto binnen te halen 1 jaar geleden - vrijdag 16 september 2016

Bayer doet uiteindelijk een bod op Monsanto tegen 128 USD per aandeel. Een strategisch zinvolle overname die wel duur en niet zonder risico is.

We komen hier binnenkort op terug.
In afwachting, HOUDEN.

 

Het is een feit dat de agrochemische sector, die zich in een consolidatiebeweging bevindt, een belangrijke strategische ontwikkelingspool is voor het Duitse Bayer.
Maar de risico’s die het aan boord haalt door Monsanto binnen te halen zijn niet te verwaarlozen want de sector doet het momenteel niet goed terwijl het imago van Monsanto flink is aangetast.
Daarenboven moet de groep Bayer haar schulden fors opdrijven om de dure overname te financieren en in cash te betalen. Ze voorziet ook een kapitaalverhoging. Voorts wijzigt deze overname grondig de toekomst van Bayer dat tot nog toe vooral de kaart van de farma trok.
De transactie zou eind 2017 moeten rond zijn. Maar het risico bestaat dat de mededingingsautoriteiten of politieke druk de transactie doen kantelen. Dat valt niet uit te sluiten want het is voorzien dat bij een mislukking van de deal Bayer een schadevergoeding van 2 miljard dollar aan Monsanto moet betalen.

 

Koers op het moment van de analyse: 91,38 EUR

 

Bayer, dat gespecialiseerd is in levenswetenschappen, is actief in medicijnen op voorschrift, voorschriftvrije medicijnen, landbouwchemie en dierengezondheid. Bovendien heeft het nog steeds een meerderheidsparticipatie in Covestro (polymeren).

 

Deel dit artikel