Analyse
Xerox: splitsing aan de gang 1 jaar geleden - woensdag 31 augustus 2016

Normaal gezien zou de splitsing voor eind 2016 worden afgerond.

We zijn er echter niet van overtuigd of dit een goede zet is. De matige vooruitzichten zitten volgens ons alvast in de koers. Overigens keert de groep een fraai dividend uit.

HOUDEN.

 

Er is nu al iets meer informatie over de nakende splitsing van Xerox in 2 aparte beursgenoteerde entiteiten. De entiteit die zich op diensten aan bedrijven zal specialiseren, zal Conduent heten en een jaaromzet van 7 miljard boeken. De historische activiteit (afdrukapparatuur) zal verder door het leven gaan als Xerox (jaaromzet: 11 miljard). De directie blijft optimistisch voor wat komen zal eens de splitsing afgerond. Wij daarentegen zijn iets minder enthousiast. De groep mag dan nog beter dan verwachte resultaten hebben geboekt in het 2e kwartaal, de stijging van de bedrijfswinst met 5,4 % is te danken aan de kostenbesparingen. De inkomsten vielen immers met 4,5 % terug ten gevolge van de sombere economische context in de ontwikkelde landen en de prijsdalingen in de kernactiviteit. Ook zien we niet in hoe een splitsing de activiteit zal kunnen boosten. Overigens lijkt het kostenbesparingsplan (2,4 miljard USD op 3 jaar tijd) ons overdreven ambitieus. Bijgevolg zijn we minder opgetogen dan het management en handhaven we onze winstramingen op 0,35 USD voor 2016 en 0,40 USD voor 2017.

 

Koers op het moment van de analyse: 9,81 USD

 

Xerox is een Amerikaans bedrijf dat gekend is voor de printers en kopieermachines die het imago van het bedrijf al tientallen jaren uitdragen (42 % van de omzet) en gepaard gaan met dienstencontracten (onderhoud, verkoop van inkt en papier, financiering van de verkoop van apparaten). Xerox biedt zijn klanten ook een waaier aan diensten in onderaanneming inzake human resources, financiën, informatietechnologie, documentenbeheer,... (52 % van de omzet).

 

Deel dit artikel