Analyse
Waarom nog op Wall Street beleggen? 1 jaar geleden - donderdag 4 augustus 2016

Voor het dynamisme van de Amerikaanse beurs.

Wij denken niet dat de straffe beursprestaties de komende jaren in dezelfde mate herhaald zullen worden. Daarvoor groeit de economie van Uncle Sam net niet snel genoeg (2 % op lange termijn) en zijn de bedrijfswinstmarges, o.a. door (tot op heden nog beperkte) loonstijgingen, nog niet om over naar huis te schrijven. Maar toch zit er nog voldoende rek in de huidige aandelenkoersen om een aankoop te wettigen.

Zelfs na de voorbije hausse liggen de verwachte koers-winstverhoudingen van de aandelen uit de S&P 500-index rond hun historische gemiddelde. Ook zijn positieve verrassingen mogelijk wat de winstverwachtingen betreft. Zo zal de belangrijke energiesector, goed voor 7 % van de Amerikaanse beurskapitalisatie, garen spinnen bij de hogere olieprijzen en opnieuw werk maken van investeringen. Dat zal de industriële productie ten goede komen. Ook het massale inkopen van eigen aandelen over diverse sectoren heen werkt koersondersteunend.

Onze verwachting is dan ook dat zowel de winstgroei van de bedrijven als de economische groei van het land zullen aantrekken. Die laatste begroten we op 2,3 % voor dit en volgend jaar. Dat is een pak meer dan de verwachting voor de eurozone (1,3 %). De zeer sterke arbeidsmarkt en dito huizenmarkt zorgen alvast voor een groot vertrouwen bij de Amerikaanse consument.

 

Deel dit artikel