Analyse
Reckitt Benckiser: grote zorgen in Korea 2 jaar geleden - vrijdag 5 augustus 2016

De groep heeft een aantal Koreaanse klanten moeten vergoeden omwille van een toxische stof in één van haar producten, met een negatieve impact op het halfjaarresultaat tot gevolg.

In de andere groeilanden kan de groep wel goed presteren. De marges dikken aan en globaal gezien ging de koers mooi hoger. Het is echter te vroeg om te verkopen.
HOUDEN.

 

De resultaten voor het eerste halfjaar werden door de markten slecht ontvangen. Maar sinds begin 2016 kon de koers (in pence) al mooi hoger gaan.
Het halfjaarresultaat leed onder een uitzonderlijke last door schadevergoedingen aan de slachtoffers van een giftige stof in een luchtbevochtiger die Oxy (dat Reckitt in 2001 overnam) tot in 2011 in Korea verkocht. Door die zaak neigen een paar Koreaanse distributeurs de groep te boycotten (Korea is goed voor 1,5 % van de omzet). Bijgevolg mikt ze nu op het onderste van de prognosevork wat de omzetstijging voor heel 2016 betreft (4 à 5 % op vergelijkbare basis). Ook zal het lange tijd in beslag nemen om het vertrouwen terug te winnen. De verkopen in de andere groeilanden veerden echter op met 10 %. Bovendien dikken de marges aan dankzij de kostenbesparingen. Tenslotte verwacht de groep niet te zeer te zullen lijden onder de Brexit gezien haar wereldwijde inplanting. Het tussentijds dividend klimt met 16 % tot 58,20 p. bruto (voor het totale dividend voor 2016 verwachten een minder sterke stijging). We verlagen onze winstraming per aandeel tot 221 p. voor 2016 (257 voorheen) en handhaven die voor 2017 op 270 p.

 

Koers op het moment van de analyse: 7390 pence

 

Reckitt Benckiser is een Britse groep actief in de gezondheid (lichaamsverzorging, verzorgingsproducten zonder voorschrift), hygiëne (schoonmaakproducten, ontsmettingsproducten....), huishoudelijke producten (vlekverwijderaars, Calgon, Vanish, ...) en voedingsproducten (mosterd, saus,...).

 

Deel dit artikel