Analyse
D'Ieteren: mooi tweede kwartaal maar... 1 jaar geleden - dinsdag 30 augustus 2016

De resultaten klommen in de 2 divisies en de dieselgate ligt achter de rug.

Toch zal de winstgevendheid wellicht onder druk blijven en blijft het aandeel duur gezien de vooruitzichten op lange termijn. 

VERKOPEN.

 

In de autoverkopen klom de omzet met 7,7 % dankzij de verkoop van duurdere modellen (Tiguan, Audi A4 en Q7 …) en de goede prestaties van de Belgische markt (+ 10,3 %). Gezien het orderboekje zullen de verkopen in 2016 met 10 % toenemen, wat veel meer is dan wat de markt verwacht. Ook lijkt het VW-schandaal verteerd en zal het marktaandeel van D’Ieteren voor alle merken in 2016 wellicht stabiliseren. Verder zullen de marges, die in het 1e halfjaar aandikten, over heel 2016 waarschijnlijk op peil blijven (marketing, vergoedingen management). In de autoruiten (63 % v. bedrijfswinst) gaat Belron sinds begin 2016 op zijn elan verder: in het 1e halfjaar klom de omzet (zonder afstotingen) met 6 %. De groep slaagt erin marktaandeel te veroveren op haar (vaak aftakelende) markten. Wel vergt dit investeringen, die op de marges wegen en de winstgroei afremmen. In het 1e halfjaar klom het globaal resultaat voor belastingen met 6,9 %. Maar D'Ieteren beseft dat de uitdagingen nog op de winstgevendheid zullen wegen en tipt voor 2016 op een stabiele winst voor belastingen. Wij verwachten niet beter en mikken op een nettowinst van 2,8 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 40,10 EUR

 

D’Ieteren is de Belgische invoerder van de merken van de VW-groep (20 % van de markt); ook actief in het herstel van autoruiten via Belron dat het voor 94,85 % aanhoudt (o.a. Carglass, ...). De groep is op zoek naar een 3e activiteit sinds ze in oktober 2011 haar autoverhuuractiviteiten verkocht (Avis Europe).

 

Deel dit artikel