Analyse
Ageas: beste halfjaar sinds 2009! 2 jaar geleden - woensdag 10 augustus 2016

Ondanks de ongunstige omstandigheden (lage rente, aanslagen, overstromingen…), boeren de verzekeringsactiviteiten erg goed.

We wachten echter liever nog even om te kopen totdat de regeling rond de Fortisschikking een definitief karakter krijgt (goedkeuring gerechtshof in 2017).
HOUDEN.

 

Niettegenstaande negatieve wisselkoerseffecten steeg het premie-inkomen in de 1ste jaarhelft met 7,1 %. Vooral de levensverzekeringen in Azië (binnenkort ook actief in Laos!) en België (ondanks de lage rente!) deden het goed. De verzekeringswinst klom met 20,6 % tot 2,89 EUR per aandeel, enerzijds opgepept door een meerwaarde op de verkoop van de Hongkongse dochter maar anderzijds ook afgeroomd door de terreuraanslagen in België en het noodweer in België en het VK. Maar ook gecorrigeerd voor alle uitzonder-lijke elementen is er een kleine voor-uitgang. Het nettoresultaat belandde echter in het rood (verlies van 0,32 EUR per aandeel) grotendeels als gevolg van de getroffen schikking rond de Fortis-erfenis. De topman verwacht in de 2de jaarhelft “normalere” resultaten en bevestigt dat de lage rente geen enkel probleem vormt om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Ageas voldoet ruimschoots aan de solvabiliteitsverplichtingen (ratio ± stabiel) en de nettokaspositie blijft met 2,1 miljard (ruim 10 EUR per aandeel) stevig. De groep blijft dan ook eigen aandelen inkopen. We tippen op een winst per aandeel van 1,46 EUR in 2016 (inclusief Fortis-schikking), 3,90 EUR in 2017 en 4,16 EUR in 2018.

 

Koers op het moment van de analyse: 32,07 EUR

 

Ageas is een internationale verzekeringsholding die actief is in België, het VK en 11 andere landen in Europa en Azië. Als opvolger van Fortis sleept ze nog een aantal rechtszaken uit het verleden mee.

 

Deel dit artikel