Analyse
Netflix: de markt is te optimistisch 2 jaar geleden - vrijdag 15 juli 2016

De Amerikaanse groep Netflix, en haar aanbod van video's via internetabonnement, is een echt succesverhaal.

Maar de waardering van het aandeel is overdreven. Het houdt te weinig rekening met de waarschijnlijke vertraging van de winstgroei. De concurrentie op de Amerikaanse markt, die dicht bij het saturatiepunt zit, zal harder worden dan in het verleden. VERKOPEN.

 

Bij de start was Netflix actief op het vlak van DVD-verhuur (per abonnement en postverzending). Maar toen vanaf 2006 zijn verkopen door toedoen van namaak daalde, heeft het zich via zijn OV-aanbod heruitgevonden. De groep, voorloper sinds 2007, profiteerde van de beperkte concurrentie en heeft de tijd gehad een mooie catalogus en een groot abonneebestand op te bouwen. De laatste 5 jaar steeg het aantal abonnees met 65 % tot 81 miljoen (waarvan 57 % in de VS).

 

In 2015 rees echter het aantal initiatieven van nieuwe nichespelers als paddenstoelen uit de grond. En het is nog niet gedaan. De platformen Hulu (NBC-Fox-Disney) en Amazon gooien er geld tegenaan. De concurrentie groeit. De producenten van content zullen ook strenger zijn in hun onderhandelingen, om hun eigen platform voorrang te geven. Het risico bestaat dat de aantrekkelijkheid van de catalogus van Netflix daalt, behalve als het meer geld op tafel legt wat ten koste zou gaan van de marges. De doelstelling van Netflix is om tegen 2020 het aantal abonnees met min. 30% te doen toenemen en zijn bedrijfsmarge te verhogen, ondanks de grote investeringen (eigen producties). Aangezien Netflix reeds door 47 % van de Amerikaanse gezinnen die aangesloten zijn op breedband wordt gebruikt en gezien de dreiging van de concurrentie is dit doel wel heel ambitieus! Het potentieel buiten de VS (36 % van de omzet) lijkt wel enorm. Maar Netflix kan er hinder ondervinden van sterk verankerde plaatselijke concurrentie, een tekort aan lokale content, een gebrekkige internetinfrastructuur of een taalbarrière.

 

De winst per aandeel 2016 zou 0,30 USD moeten zijn. Daarna, rekening houdend met een optimistisch ingestelde omzetstijging van 25 % tegen 2018 (dankzij groei buiten de VS), zou de winst op 2 USD kunnen uitkomen. Maar de huidige koers ligt reeds 48 keer hoger dan die winst. En de boekwaarde zou dan slechts 10 USD bedragen. Bovendien moet niet voor verschillende jaren niet op een dividend worden gerekend gezien de hoge middelen die naar rechten en het produceren van content zullen vloeien. 

 

Koers op het moment van de analyse: 98,02 USD

 

Deel dit artikel