Analyse
Koers van Nintendo sinds begin juli met ruim 70 % gestegen 2 jaar geleden - vrijdag 15 juli 2016

Moet u op de trein springen?

Nee. Met het succes van de nieuwe Pokemon GO, komt de koers uit op te hoge waarderingsratio's. We zijn bovendien wantrouwig tegenover mode-effecten (kijk bv naar de evolutie van het aandeel Zynga, ontwikkelaar van de beroemde Farmville-app op Facebook: in amper enkele weken na de beursgang eind 2011 steeg de koers van 9 naar 15 euro, om vervolgens even snel te dalen tot rond de 2 euro…).
Alles lijkt meer op speculatie te wijzen.
NIET KOPEN.

 

De Pokémons snellen te hulp

Nintendo wil zich toespitsen op mobiele applicaties nadat het in moeilijkheden verkeerde op zijn historische markt, die van de videogames. Na de mislukte lancering van zijn laatste spelconsole, de WiiU, waarbij Nintendo moest opbotsen tegen concurrenten Sony en Microsoft, richt het zijn pijlen nu op spelletjes voor mobiele toestellen. En niet zonder resultaat. In enkele dagen tijd kende de nieuwe app Pokémon GO (het tweede mobiele videospelletje) een daverend succes in de Verenigde Staten. De game werd in amper twee dagen tijd op meer dan 5 % van de Amerikaanse Android-smartphones geïnstalleerd. En als je weet dat Pokémon GO nog niet verkrijgbaar is in Japan, de grootste markt ter wereld voor mobiele games, dan kun je het potentieel van de verdere groei van de game al inschatten.

 

Overdreven hype

De hype van de markt lijkt ons echter wat buiten proportie, en dat om meerdere redenen.
Eerst en vooral wegens het economische model van die spelletjes voor mobiele toestellen. Het downloaden van de app is gratis, waarna de gamers dienen te betalen als ze objecten of speciale krachten willen verwerven. Kortom, het is niet omdat het spelletje gedownload is dat het klinkende munt zal opleveren. Ten tweede worden de winsten gedeeld met het downloadplatform (App Store van Apple, Android van Google), de spelletjesontwikkelaar Niantic en, tot slot, de houder van het merk Pokémon waarvan Nintendo weliswaar 33 % eigenaar is. Die nieuwe inkomstenbronnen zijn wel van goed gehalte, maar is het niet zeker dat ze radicale veranderingen zullen brengen in het economische gegeven voor Nintendo, dat overigens blijft investeren in de ontwikkeling van consoles. Zo is de volgende console, de NX, gepland voor volgend jaar.

 

Deel dit artikel