Analyse
Is een Long Term Stock Exchange of beurs op de lange termijn een interessant concept? 1 jaar geleden - donderdag 28 juli 2016

Een ondernemer uit Silicon Valley, Eric Ries, is van plan Wall Street wakker te schudden.

Het feit dat zo veel bedrijven de beurs verlaten, is volgens Ries te wijten aan het kortetermijndenken van veel beleggers, waardoor minder wordt geïnnoveerd en geïnvesteerd. Volgens ons is de beurs echter niet toe aan een revolutie. Het is aan de bedrijven om hun aandeelhouders beter te waarderen.

 

Op deze langetermijnbeurs zullen CEO's niet worden beloond in functie van de financiële doelstellingen die ze op korte termijn bereiken. Daarnaast zullen beleggers beter worden ingelicht over de strategie en de evolutie van de Research & Development. Ook zullen ze meer stemrechten krijgen in functie van hoe lang ze hun aandelen in portefeuille houden.

 

Het project overtuigt ons echter niet. Enerzijds is het inderdaad duidelijk dat de beurzen globaal meer door een kortetermijn- dan een langetermijnvisie worden beïnvloed. Ook dringen bedrijven vaak hun investeringen terug om zo een winstdoelstelling op korte termijn te halen, al dreigt dit de groei op lange termijn negatief te beïnvloeden. Maar anderzijds weerspiegelen beurskoersen grotendeels de winst- en dividendverwachtingen voor de langere termijn, en dus niet enkel voor het volgende kwartaal of volgend jaar.

 

Daarnaast lijkt het ons geen goed idee om trouwe aandeelhouders te privilegiëren. Beleggers aanmoedigen aandelen aan te houden terwijl deze niet meer beantwoorden aan hun risicoprofiel of waarvan de vooruitzichten aftakelen, lijkt ons niet gezond. Ook zou een aandeelhouderschap op de lange termijn een afknapper kunnen zijn voor bedrijven die een overname plannen.

 

En waarom zou de beurs mogen beslissen hoe veel informatie een bedrijf prijsgeeft? Momenteel zijn ondernemingen niet verplicht hun verwachtingen voor het volgende kwartaal bekend te maken. Steeds minder bedrijven doen dit trouwens. Willen ze trouwere aandeelhouders lokken, dan kunnen ze kiezen om hun verwachtingen op langere termijn bekend te maken. Dergelijke criteria zijn voor de belegger trouwens een goed middel om te oordelen of een bedrijf al dan niet goed wordt beheerd.

 

Deel dit artikel