Analyse
Freeport-McMoRan is sinds begin dit jaar met meer dan 80 % gestegen 1 jaar geleden - donderdag 28 juli 2016

Is het nog interessant om te kopen?

Neen. De groep kampt met financiële moeilijkheden en het aandeel is te riskant.
Vermijd het. Verkies in deze sector
Rio Tinto.

 

Financiële problemen

Freeport-McMoRan is een Amerikaanse mijngroep actief in koper en goud maar ook in olie en gas. De prijsdaling van deze grondstoffen de voorbije jaren heeft voor een winstdaling en een stevige toename van de schulden gezorgd en uiteindelijk de financiële gezondheid van het bedrijf ondermijnd. Er zat voor Freeport-McMoRan niets anders op dan zijn dividend voor de jaren 2016 en 2017 te schrappen nadat het in 2015 al met 60 % was teruggeschroefd.

 

Vermijd dit overdreven riskante aandeel

We kunnen de inspanningen van de directie om de financiën te saneren via kostenbesparingen en het afstoten van activa wel smaken. Beleggers ook want na jaren van forse dalingen, is het aandeel sinds begin dit jaar met meer dan 80 % gestegen. Het is echter nog ver verwijderd van zijn vroegere topniveaus.

 

De huidige omgevingsfactoren maken het er voor de groep niet gemakkelijker op. De directie kondigde in mei nog aan dat door de lage prijzen ze haar plannen om de gas- en olieactiviteiten naar de beurs te brengen, had bevroren. Freeport-McMoRan lijkt ons te gokken op hogere prijzen in de nabije toekomst om uiteindelijk tegen betere voorwaarden zijn activa te kunnen verpatsen.

 

Een alternatief?

Kijken we naar andere mijnbouwgroepen dan lijkt het ons minder risicovol om te beleggen in Rio Tinto, dat ook profiteert van het herstel van de grondstofprijzen. Strategisch gezien wil Rio Tinto het gewicht van ijzererts in zijn totale activiteitenpakket afbouwen en meer belang geven aan koper en andere grondstoffen. Het heeft dan ook recent een nieuwe organisatie uitgetekend. En financieel blijft de groep vrij solide.

 

Koers op het moment van de analyse: 12,67 USD

 

Deel dit artikel