Analyse
Miko: overdreven gewaardeerd 2 jaar geleden - vrijdag 17 juni 2016

Al jaren neemt de winst gestaag toe.

Daarnaast doet Miko overnames en sluit het partnerships om de toekomstige groei te waarborgen. Maar de waarderingsratio's liggen te hoog en het dividendrendement bedraagt slechts 1,1 % netto. 

VERKOPEN.

 

In 2015 klom de omzet met 11,5 %, gestut door de plastic verpakkingen (+17,5 %). Deze werden opgepept door een contract afgesloten in Duitsland in 2014, waarvan de impact nu volop voelbaar is, en door de samenwerking met Innoware in Indonesië (eind 2014). De bedrijfsmarge zakte echter tot 5,8 % (6,7 % in 2013, 2014). Die daling is o.a. het gevolg van de slinkende marge van de koffieservice (ondanks +6,2 % verkopen) door de prijsstijging van koffie en wisselkoerseffecten die niet aan de klant werden doorgerekend (marktaandeel afschermen). Oorzaak voor de slinkende marge was echter vooral de toenemende afschrijvingen (machines, koffiebranders,...), die dit jaar o.i. iets lager zullen liggen. Er is dus geen reden tot zorgen: de investeringen waarop afschrijvingen werden opgetekend, zullen de toekomstige groei boosten. Verder zullen de marges in het 1e halfjaar wellicht worden gestut door de prijsdaling van de grondstoffen aangewend door Miko (al zal het slechte weer een impact hebben op de plastic verpakkingen, voor 50 % ge-bruikt voor ijs). We tippen op een winst van 6,70 EUR per aandeel in 2016 (+ 7 %).  

 

Koers op het moment van de analyse: 100,00 EUR

 

De Belgische groep Miko is actief in koffieservice (in ondernemingen enz.) en plastic verpakkingen voor de voedings- en de cosmetica-industrie. Beide afdelingen genereren elk ongeveer de helft van de omzet. Zijn voornaamste markten (België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland) zijn goed voor 75 % van zijn omzet.

 

Deel dit artikel