Analyse
Axa: degelijke doelstellingen tegen 2020 2 jaar geleden - donderdag 23 juni 2016

Na de recente renteverlaging werd de koers overdreven afgestraft.

Profiteer hiervan. Het aangekondigd plan 2020 gaat de goede richting op en zal op termijn de winstgevendheid opkrikken. Axa maakt deel uit van onze aandelenselectie om uw eerste stappen op de beurs te zetten.
KOPEN.

 

De doelstellingen van het plan 2020 zijn conform onze verwachtingen. Wel liggen ze iets lager dan die van het plan 2015. Axa is realistisch: het houdt rekening met het lage rentepeil en de zwakke economische groei. Wellicht is het inderdaad beter om nu zeker te spelen dan later de ambities bij te schroeven. Axa tipt tegen 2020 op o.a. een stijging van de bedrijfswinst van 3 à 7 % per jaar (in functie van evolutie van de rente) en van de besparingen (±0,1 EUR per aandeel per jaar volgens onze ramingen). In de tak leven zal Axa blijven focussen op contracten die op de beurs beleggen en op zijn aanbod Voorzorg en gezondheid. En in niet-leven wil het zich verder richten op producten voor bedrijven (minder concurrentieel) en de groeilanden (meer groei). Wat het resultaat 2016 betreft, zal de meerwaarde op de verkoop van gebouwen in de VS worden tenietgedaan door een minwaarde op de afstoting van Britse activa en de kosten als gevolg van de overstromingen in Frankrijk (nog erg vaag). We verlagen onze winstramingen per aandeel tot 2,30 EUR (t.o.v. 2,40 ervoor). Voor 2017 tippen we op 2,50 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 20,91 EUR

 

Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

 

Deel dit artikel