Analyse
Xerox: weinig overtuigende splitsing 2 jaar geleden - maandag 2 mei 2016

We zijn nu minder enthousiast over de toekomstige opsplitsing van de groep.

Het project is immers kostelijker dan verwacht. De matige vooruitzichten zitten echter grotendeels in de koers. Ook keert de groep een gul dividend uit (brutorendement: 3,1 %).

HOUDEN.

 

Toen Xerox eind januari zijn intentie om zijn activiteiten op te splitsen aankondigde, waren we eerst vrij positief. Tegenwoordig hebben we echter bedenkingen. Bij de bekendmaking van de kwartaalresultaten kondigde de groep immers aan dat de opsplitsing duurder zal uitvallen dan voorzien. Ook zullen de twee entiteiten die uit de operatie zullen voorspruiten, elk met hun eigen uitdagingen geconfronteerd staan. Enerzijds zal de entiteit waarin de historische kernactiviteit zal worden opgenomen (printapparatuur), nieuwe groeipolen moeten vinden om de omzetdaling te tackelen (-10 % in 1e kwartaal). Anderzijds zal de entiteit gericht op de informaticadiensten de transformatie tot een goed einde moeten brengen opdat de marge zou opveren (dieptepunt sinds 5 jaar). Over de volgende 3 jaar wil de groep immers 2,4 miljard USD uitsparen (voor de 2 entiteiten samen), wat ons erg ambitieus lijkt. Tegenwoordig zijn we bijgevolg wat voorzichtiger. We verlagen onze winstramingen per aandeel tot 0,35 USD in 2016 (t.o.v. 0,65 USD) en 0,40 USD in 2017 (t.o.v. 0,70).

 

Koers op het moment van de analyse: 9,60 USD

 

Xerox is een Amerikaans bedrijf dat gekend is voor de printers en kopieermachines die het imago van het bedrijf al tientallen jaren uitdragen (42 % van de omzet) en gepaard gaan met dienstencontracten (onderhoud, verkoop van inkt en papier, financiering van de verkoop van apparaten). Xerox biedt zijn klanten ook een waaier aan diensten in onderaanneming inzake human resources, financiën, informatietechnologie, documentenbeheer,... (52 % van de omzet).

 

Deel dit artikel