Analyse
Vijf dividendaandelen 2 jaar geleden - woensdag 4 mei 2016

Daar de rentevoeten zo laag zijn dat u er als spaarder wellicht wanhopig van wordt, kan een dividendaandeel een alternatief zijn, tenminste als u het hoger risico aanvaardt.

We raden er u 5 aan, waaronder een nieuweling: Van de Velde (i.p.v. Qrf).

 

Extreem lage spaarrente, zwakke obligatierendementen: de politiek van de ECB straft de spaarder af. En het einde is zeker nog niet in zicht. Zo is de 2 %-inflatiedoelstelling verre van bereikt en kan de economie maar geen tweede adem vinden. Bijgevolg verwachten we op korte termijn geen monetaire normalisering in de eurozone. Integendeel! Mogelijks zal de ECB nog nieuwe maatregelen invoeren om de economie en dus de inflatie aan te zwengelen. Gezien de huidige context kunnen dividendaandelen dus zeker een interessant alternatief vormen.

Returnvariaties (koers+dividend) sinds 1/1/2016 voor de belegger in euro.

 

Befimmo (+ 6,1 %)

De GVV lijkt haar portefeuille op een iets actievere manier te willen beheren. Ze is nu iets optimistischer voor 2016, 2017 en 2018.

 

Engie (-12,3 %)

De koers werd afgestraft door de aangekondigde dividendknip (vanaf boekjaar 2017, wel zou het rendement aantrekkelijk blijven). Overigens is de groep volop activa aan het afstoten en investeert ze in hernieuwbare energie, al valt hier nog een lange weg te gaan.

 

Gimv (+ 5,8 %)

De investeringsmaatschappij blijft op regelmatige basis participaties kopen en verkopen en kan zo een gul dividend uitkeren. Ze verkocht een zwaarwichtige participatie (Punch Powertrain) en kocht diverse kleine participaties: G-Therapeutics (neurostimulator), Contraload (logistiek)…

 

National Grid (- 2,3 %)

De koers bereikte een historisch hoogtepunt. De groep legt zich in het VK en de VS weer toe op elektriciteit. Voor de Britse gastak doken al tal van kandidaat-kopers op (inkomsten uit verkoop uitgekeerd als uitzonderlijk dividend?).

 

Van de velde (- 0,5 %)

De Belgische lingeriegroep keert een fraai dividend uit daar ze erg winstgevend is en financieel oersterk staat. Het dividend 2015 is o.i. houdbaar (2,58 EUR netto; rendement ruim 4 % netto).

 

Deel dit artikel