Analyse
ION Geophysical: erg speculatief aandeel 2 jaar geleden - vrijdag 13 mei 2016

De horizon klaart op maar de groep blijft sterk afhankelijk van de evolutie van de olieprijs. De fikse besparingen compenseren amper de aanhoudend zwakke activiteit en de financiële situatie staat op de helling.

Het aandeel beschikt over een aanzienlijk stijgingspotentieel maar ook het risico ligt hoog. Enkel voorbehouden voor speculanten.
HOUDEN.

 

Ondanks de omzetdaling in het zog van de dalende olieprijs, kon de groep dankzij de kostenbesparingen voor het 2e kwartaal op rij liquiditeiten genereren (2,5 miljoen USD in 1e kwartaal). Om verder te investeren en de schuld af te bouwen, moest ze echter bovenop deze 2,5 miljoen nog 8 miljoen uit de schatkist putten, een volgens ons echter houdbare situatie daar ze in totaal over 102 miljoen liquiditeiten beschikt. Ook slaagde ION erin de vervaldag van zijn grootste schuld uit te stellen van 2018 tot 2022. Overigens staan de teams voor maritiem seismisch onderzoek (momenteel inactief), op het punt een contract te sluiten in Nigeria. En gezien de stijging van de olieprijs in het 1e kwartaal zullen de klanten mogelijks hun exploratiebudget opdrijven. Rond deze budgetten blijft dus heel wat onzekerheid hangen, zoals de recente ontgoochelende macroindicatoren aantonen in China, de 2e grootste olieverbruiker ter wereld na de VS. Conclusie: al is er beterschap, de situatie blijft precair en afhankelijk van de olieprijs.

 

Koers op het moment van de analyse: 7,56 USD

 

Ion Geophysical is een Amerikaans bedrijf voor seismische beeldvorming (beelden van de ondergrond om uithollingen die mogelijk olie of gas bevatten te onderkennen), een activiteit die erg afhankelijk is van de investeringen van de olie- en gasmaatschappijen, en dus van de olieprijs.

 

Deel dit artikel