Analyse
Hoe beleggen in de oliesector? 2 jaar geleden - donderdag 12 mei 2016

De oliebedrijven uit onze selectie slagen erin via kostenbesparingen en investeringen om hun dividend af te schermen. Dankzij de opgeveerde olieprijs tot ±50 USD en de opgevoerde maatregelen zullen ze in 2017 betere resultaten kunnen neerzetten. Op korte termijn zal de olieprijs echter nog schommelen, wat de sector niet onberoerd zal laten.

Vier tips om in olie te beleggen

Ondanks een winst van 27,3 % (21,7 % in euro) sinds het dieptepunt van 11 februari, blijft de sector interessant. Beleg erin aan de hand van de 4 volgende tips:
1) Zorg ervoor dat de oliesector niet overdreven vertegenwoordigd is in uw portefeuille;
2) Besteed aan elk aandeel maximum 5 % van uw portefeuille;
3) Verkies meer solide aandelen;
4) Belegt u liever in fondsen, ga dan voor Amundi ETF MSCI World Energy EUR.

 

Aandelen

Exxon
Al verlaagde Standard & Poor’s de rating van Exxon van AAA tot AA+, toch kan het zich nog steeds tegen erg voordelige voorwaarden financieren en kan het zich aan de context aanpassen (beknibbelt op kosten & investeringen). De dividendverhoging tot 0,75 USD voor het 2e kwartaal (0,73 in het 1e), bewijst dat de strategie aanslaat. En al wordt 2016 een moeilijk jaar, in 2017 wordt beterschap verwacht dankzij de lichte remonte van de olieprijs en de kostenbesparingen.
Ons advies: Exxon blijft onze favoriet in de setor gezien zijn kwalitatieve activa (lage productiekosten) en zijn financiële soliditeit. Verder is het aandeel weinig volatiel en dus weinig riskant en staat de aandeelhoudersuitkering centraal.

 

Chevron
Chevron leed verlies in het 1e kwartaal, een ontgoocheling voor de aandeelhouders, en is erg gevoelig voor de fluctueringen van de olieprijs daar ±70 % van zijn productie olie betreft (Exxon: 50 %). De groep speelt hier echter handig op in door in de kosten te snoeien (winstgevendheidsdrempel verlaagd) en nog meer activa van de hand te doen. Ook hoopt ze via een aantal grote projecten haar groei te boosten. In welke mate deze projecten winstgevend zullen zijn, valt echter nog te bezien.
Ons advies: Chevron pakt de situatie goed aan. Volgens ons zal zijn strategie vruchten afwerpen.

 

BP
De winst lag in het 1e kwartaal iets hoger dan verwacht dankzij de raffinage en trading. Ook zal BP volgens de directie mede dankzij de kostenbesparingen zelfs bij een olieprijs van 50 à 55 USD in 2017 voldoende liquiditeiten genereren (tot nog toe werd op 60 USD getipt).
Ons advies: al geloven we er niet in, toch is het risico op een dividendverlaging reëel (brutorendement: 6,8 %).

 

ENI
Na de ratingverlaging van A- tot BBB+ door S&P en het verlies in het 1e kwartaal (na verlies in het 4e kwartaal 2015) verlaagden we onze ramingen voor 2016 en 2017. Om zijn financiële positie te verstevigen, zal ENI de activa die het plant af te stoten, tegen een degelijke prijs moeten verkopen.
Ons advies: het aandeel is onvoldoende interessant en niet koopwaardig, maar veert de olieprijs op of worden de activa tegen een goede prijs afgestoten, dan zou dit de koers kunnen boosten.

 

Total
De groep blijft op haar investeringen beknibbelen om liquiditeiten uit te sparen maar blijft tegelijk verder investeren in hernieuwbare energiebronnen (hoge prijs, momenteel weinig impact op resultaten).
Ons advies: Total stelt gerust door zich te houden an zijn vooropgestelde plannen (kostenbesparingen, productieontwikkeling). Het aandeel is o.i. echter onvoldoende goedkoop.

 

Royal Dutch
Door de overname van British Gas nam de schuld onverwacht toe, waardoor de groep nieuwe kostenbesparingen en afstotingen moest aankondigen om het dividend te kunnen handhaven (brutorendement: 7,7 %).
Ons advies: de integratie van BG lijkt te verlopen als gepland en dankzij de remonte van de olieprijs zal Royal Dutch zijn financiën kunnen opkrikken. Toch wordt 2016 een overgangsjaar.

 

Encana
Ondanks de maatregelen die de groep nam, zal ze in 2016 in het rood belanden (voorzien) en zal ze activa moeten verkopen om haar financiële situatie recht te trekken.
Ons advies: na de koersstijging beschikt het aandeel over onvoldoende potentieel, al doet de groep flink wat inspanningen. Wordt vervolgd...

 

Repsol
Al dient het schuldenpeil in het oog te worden gehouden, de kwartaalresultaten lagen boven onze verwachtingen. Wellicht zal de groep haar productie lichtjes zien toenemen dankzij de recente investeringen.
Ons advies: de groep blijft kosten besparen en investeren. Bijkomende maatregelen zouden echter geen overbodige luxe zijn. Toch blijft het aandeel interessant.

Deel dit artikel