Analyse
Encana: advieswijziging 2 jaar geleden - vrijdag 13 mei 2016

De koers is op 3 maanden tijd met 55 % geklommen, wat hoofdzakelijk te danken is aan de stijging van de olieprijs. De herstructurering gaat de goede kant maar niet zonder horten en stoten. Overigens blijft de groep een zware schuld torsen.

Tegen het huidige niveau en rekening houdend met onze ramingen, beschikt het aandeel nu over onvoldoende stijgingspotentieel en is het volgens ons dus niet meer koopwaardig.
Niet meer kopen maar als het hoge risico u niet afschrikt, dan mag u HOUDEN.

 

Het verlies voor het 1e kwartaal ligt hoger dan we hadden verwacht. De kostenbesparingen die de groep aankondigde, zullen vanaf het 2e halfjaar van 2016 hun vruchten afwerpen. In 2017 zal de groep naar onze mening opnieuw met winst kunnen aanknopen.

Overigens kampt Encana nog steeds met een hoge schuldenberg. In onze ogen een zorgwekkend feit, vooral mocht de olieprijs opnieuw terugvallen. Op korte termijn zal de volatiliteit aanhouden maar voor 2017 tippen we nog steeds op een olieprijs rond de 50 USD.

Om zijn financiële structuur te verstevigen, zou Encana kunnen overwegen om nog meer tweederangsactiva in de VS en Canada van de hand te doen. Een beslissing die de aandeelhouder soelaas zou kunnen bieden.

We mikken op een verlies per aandeel van 1 USD in 2016 en een winst van 0,35 USD in 2017.

 

Koers op het moment van de analyse: 6,83 USD

 

Encana ontstond uit de fusie van twee Canadese oliebedrijven en is de derde producent van niet-conventioneel gas in de VS en de nummer twee in Canada. De groep beleefde de voorbije jaren een forse groei dankzij de toegenomen ontginning van schaliegas in de VS.
Deel dit artikel