Analyse
bpost blijft dezelfde koers varen 2 jaar geleden - maandag 9 mei 2016

De goede prestaties van het 1e kwartaal bewijzen dat de groep in staat is om haar doelstellingen te halen, o.a. wat het dividend betreft.

HOUDEN.

 

De Belgische groep maakte puike kwartaalresultaten bekend. Zo boerden de postvolumes (in structureel verval) in het 1e kwartaal 2016 met amper 4 % achteruit, terwijl de volumes in de pakjesdienst met een stevige 15 % toenamen. Hierdoor viel de omzet, die nog steeds wordt gedrukt door de verlaagde vergoeding voor de verdeling van kranten en tijdschriften op Belgische bodem, met slechts 1,9 % terug. Daar de groep haar bedrijfskosten nog steeds erg goed onder controle kan houden, zijn de resultaten des te meer goed nieuws. De bedrijfsmarge kwam uit op 25,5 % t.o.v. 24,6 % in het 1e kwartaal 2015. Gezien deze solide resultaten is het bijgevolg niet verrassend dat de directie haar doelstellingen voor 2016 heeft bevestigd. Zo tipt ze op een stabiele winst en een stabiel dividend ten opzichte van 2015, toen de groep een record neerzette. Maar ondanks het optimistisch discours van de groep is het aandeel volgens ons niet opnieuw koopwaardig. De koers flirt immers met zijn historisch hoogtepunt en houdt grotendeels rekening met de winstvooruitzichten. Bijgevolg handhaven we onze winstramingen op 1,56 EUR voor 2016 en 1,59 EUR voor 2017.

 

Koers op het moment van de analyse: 24,39 EUR

 

De vroegere Belgische post. Gezien de verstuurde post jaar na jaar afneemt, evolueert bpost op een markt die structureel afneemt. Sinds de liberalisering van de markt in 2011 verovert de concurrentie alsmaar meer marktaandeel. Ook is bpost, net als andere historische postbedrijven, zich beginnen te diversifiëren (pakjesdienst, e-commerce).

 

Deel dit artikel