Analyse
Abbott versterkt zich in de cardiologie 2 jaar geleden - woensdag 4 mei 2016

Het Amerikaanse Abbott Laboratories bracht een vriendelijk bod uit op landgenoot St Jude Medical.

De markten reageerden echter niet enthousiast en de koers (38,55 USD) ging bergaf. Ondanks deze dip is het aandeel niet aantrekkelijk.

HOUDEN.

 

Goede operatie

Abbott legt 25 miljard dollar op tafel om St Jude Medical in te lijven, een groep gespecialiseerd in medische apparatuur voor hart- en vaatziekten. De overnameprijs is niet mals maar ligt niet overdreven hoog en zal in cash en aandelen worden betaald. Al voorziet Abbott tegen 2020 synergieën ter waarde van 0,3 USD per aandeel (voor belastingen), de overname is vooral een strategische zet. De portefeuilles van beide groepen zijn immers complementair en door St Jude Medical in te lijven, zal Abbott in de hart- en vaatziektensector in vele gevallen wereldwijd de 1e of 2e plaats bekleden. Ook zal het labo zo de druk op de prijzen onderhandeld met de ziekenhuizen beter kunnen verdragen.

 

De overname verteren

Gewoonlijk doet Abbott kleinere overnames. Zo is St Jude Medical goed voor ± 40 % van de beurskapitalisatie van Abbott en zal de overname moeilijk te verteren zijn gezien de schuld hierdoor fors zal toenemen. Vooral gezien Abbott onlangs voor bijna 6 miljard USD Alere kocht, een landgenoot actief in diagnoses, waarvan de verkooppraktijken momenteel onderworpen zijn aan diverse onderzoeken. Gezien Abbott kost wat kost zijn kredietrating wil behouden, plant het een kapitaalverhoging van 3 miljard USD, zal het zijn dividend minder fors optrekken en minder eigen aandelen inkopen. Voorzichtigheidshalve voorzien we dat het dividend voor 2016 en '17 heel licht of niet zal stijgen, alsook dat Abbott geen eigen aandelen meer zal inkopen.

 

Ons advies

In het licht van de verwachtingen is het aandeel onvoldoende gezakt en niet koopwaardig. Wel verdient het nog steeds een plaats in uw portefeuille. De overname van St Jude Medical zal vanaf 2017 (normaal eind 2016 afgerond) een positief effect hebben op het resultaat (zonder uitzonderlijke elementen). Tevens wordt verwacht dat het labo nieuwe producten op de markt zal brengen, wat de groei op lange termijn zal stutten. Ten slotte bewees het eerder al in staat te zijn om overnames succesvol te integreren. We tippen op een winst per aandeel van 1,2 USD in 2016 en 1,7 USD in 2017.

 

Sinds de afscheiding van de tak medicijnen op voorschrift, is het nieuwe Abbott actief in voedingsproducten, diagnostica, niet gepatenteerde medicijnen (buiten de VS) en medische apparatuur (vasculaire instrumenten, diabetes en oogheelkunde).

 

Deel dit artikel