Analyse
Wat is de mening van analist Jérôme Demeestere over de Belgische beurs? 2 jaar geleden - woensdag 20 april 2016

Een interview van onze analist omtrent de interessantste aandelen en de troeven van de Belgische beurs.

De Bel-20 ligt vandaag nog altijd 30 % onder het hoogtepunt van het voorjaar van 2007. Een beleggingsopportuniteit volgens u?

Neen, en wel om drie redenen.

– Vooreerst omvat de Bel-20 niet de dividenden die geïnd worden door de belegger. Als we rekening houden met die dividenden, die een belangrijk onderdeel zijn van het rendement van aandelen, dan merken we dat de verliezen die tijdens de financiële crisis van 2007-2009 geleden werden intussen volledig weggewerkt zijn. Dat stemt ook overeen met hetgeen we gemiddeld genomen zien op de beurzen in de eurozone.
– Ten tweede werd de prestatie naar beneden gehaald door enkele waarden die zwaar doorwegen binnen de index. Als we het Franse Engie uit de berekening laten, dan komt het rendement boven de 35 % uit, een prestatie die meer in lijn ligt met het gemiddelde van de wereldwijde beurzen.
– Tot slot is ook het aspect van de waardering uiteraard van fundamenteel belang. De meeste waarderingsratio's, die vandaag de dag ruim boven hun historische gemiddelde liggen, liggen veel hoger in vergelijking met die op heel wat andere markten.

 

Moeten beleggers al hun Belgische aandelen zo snel mogelijk verkopen?

Absoluut niet. Hoewel andere beurzen goedkoper zijn, is de Belgische beurs niet zodanig duur geworden dat men alles moet gaan verkopen. We vinden ze over het geheel genomen correct gewaardeerd. De waarderingen werden de afgelopen jaren weliswaar hoger gestuwd, maar dat blijft terecht als we rekening houden met de continue daling van de rentevoeten.

 

Een correct gewaardeerde beurs zoals die van Brussel zou overigens absoluut deel kunnen uitmaken van onze portefeuilles als ze het, door het diversificatie-effect, mogelijk zou maken om het risico te beperken. Maar dat is niet het geval. De evolutie van de Brusselse beurs lijkt te veel op die van andere markten, die al vertegenwoordigd zijn in onze portefeuilles en die minder duur zijn.

 

Globaal genomen zijn we voor slechts een derde van de 63 Belgische aandelen die we nauw opvolgen verkoopgezind. En binnen de Bel-20 zouden we slechts vier aandelen verkopen:
– AB InBev waarvan de iets te dure overname van SAB Miller hoogstwaarschijnlijk zal wegen op de toekomstige dividenden;
– biotech Galapagos dat in dit ontwikkelingsstadium te risicovol is;
– Telenet waarvan de soliditeit van de balans ons zorgen baart wegens de investeringen die nog nodig zullen zijn;
– UCB waarvan de rendabiliteitsdoelstelling 2018 ons te optimistisch lijkt.

 

Houdt de Belgische beurs desondanks nog opportuniteiten in?

Zeker wel. Een correct gewaardeerde beurs, die over het algemeen zelfs iets te duur bevonden wordt, kan absoluut nog aandelen bevatten die betaalbaar zijn. Dat is zeker niet tegenstrijdig. Uiteraard zal men zich vaak moeten wenden tot de kleinere kapitalisaties.

 

Dat is het geval voor de beurs van Brussel, waar, met uitzondering van Engie, de aandelen die we koopwaardig vinden voor het grootste deel een beurskapitalisatie hebben die veel kleiner is dan de grote namen die het populairst zijn op de beurs.

 

Deel dit artikel