Analyse
Telenet: eerste kwartaal eindigt in het rood 2 jaar geleden - vrijdag 29 april 2016

Al is de overname van BASE strategisch een goede zet, op korte termijn weegt ze fors op de resultaten.

Ook doet dit de al erg hoge schuldenlast verder toenemen. Ondanks de hoge en regelmatige inkomsten baart dit ons zorgen.

VERKOPEN.

 

In het 1e kwartaal steeg de omzet met 23,7 %, al was dit vooral te danken aan de overname van BASE dat vanaf 11/2 in de boeken werd opgenomen. De bedrijfswinst klom met slechts 0,9 %, terwijl het nettoresultaat zelfs in het rood belandde door de forse toename van de financiële lasten (boekhoudkundig verlies op indekkingsinstrumenten tegen intreststijging op schulden). Telenet gaat nu vooral focussen op een versnelde integratie van BASE en verhoogt de investeringen in diens mobiele netwerk. De integratiekosten zullen hierdoor fors hoger uitkomen dan gepland, maar ook de synergievoordelen, die vanaf 2020 volledig tot hun recht moeten komen, zullen toenemen. De netto financiële schuld zwol door de overname wel aan tot bijna 5 miljard euro (meer dan 40 EUR per aandeel!). Rekening houdend met de integratie verwacht Telenet in 2016 een omzetgroei van maximum 2 % en een stabiele bedrijfswinst vóór afschrijvingen (EBITDA). Voor de volgende 3 jaar mikt het op een gemiddelde jaarlijkse EBITDA-groei van 5 à 7 %. Wij tippen voor 2016 en 2017 op een winst per aandeel van respectievelijk 1,57 en 2,20 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 44,44 EUR

 

Telenet biedt voor particulieren in Vlaanderen en in een deel van Brussel kabeltelevisie, interactieve digitale televisie, breedbandinternet, en (mobiele) telefoniediensten aan. Voorts kunnen ook bedrijven in heel België en Luxemburg gebruik maken van een aantal communicatiediensten van Telenet. Nam mobilofonieoperator BASE over.

 

Deel dit artikel