Analyse
Quest for Growth versus Gimv: welke kopen? 2 jaar geleden - vrijdag 15 april 2016

Naar welke belegging gaat onze voorkeur uit?

Quest for Growth belegt in Europese groeiaandelen in sectoren zoals software, halfgeleiders en telecom en heeft een indrukwekkend 2015 achter de rug. Onlangs werd zelfs een dividend van 2,7 euro netto uitgekeerd, goed voor een fabelachtig rendement van meer dan … 20 %!

 

Gimv is een internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in niet-beursgenoteerd durfkapitaal. Ze heeft participaties in 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van zowat 1,8 miljard euro onder beheer. Het dividendrendement ligt hier op zowat 4 % netto.

 

Op dit moment verkiezen we het goedkoop gewaardeerde Gimv boven QfG.
Gimv mag worden gekocht, QfG verkocht.

 

Laat u niet vangen aan het hoge dividendrendement van QfG. Ze keert minstens 90 % van de gerealiseerde winsten uit en 2015 was wat dat betreft een boerenjaar. Dat exploot herhalen zal niet zo evident zijn in de huidige marktomstandigheden. Er bestaat dan ook geen enkele garantie over de duurzaamheid van het dividend. In een zwak jaar (zonder winst) kan het zelfs 0 euro bedragen. Omdat QfG quasi alle winsten uitkeert, beschikt het ook niet over (veel) reserves. Dat is dan ook de reden dat QfG deze maand zal overgaan tot een kapitaalverhoging. En door de recente stijging van het aandeel is de onderwaardering van de koers van QfG tegenover de intrinsieke waarde zo goed als weggesmolten.

 

Gimv beschikt daarentegen over een ruime oorlogskas om in de toekomst een stabiel dividend te kunnen blijven uitbetalen en het dividend duurzaam aan te houden. De betere zichtbaarheid wat toekomstige dividenden betreft is hier duidelijk een pluspunt. De portefeuille van de holding is ook meer en beter gespreid en bevat enkele mooie dossiers. Dat maakt het geheel ietwat minder riskant.

 

Koersen op het moment van de analyse:

Quest for Growth: 12,21 EUR

Gimv: 47,29 EUR


Deel dit artikel