Analyse
Orange en Bouygues Télécom: schaakmat 2 jaar geleden - woensdag 6 april 2016

Orange zal Bouygues Telecom dan toch niet inlijven. En bijgevolg zal het aantal telecomspelers op de Franse markt niet van 4 tot 3 afnemen.

De dag van de aankondiging verloor de koers van Orange 6 %, terwijl die van Bouygues met 13 % zakte.
Orange mag u nog steeds verkopen.
We raden u echter aan Bouygues niet meer te kopen
.

 

Te veel hindernissen

Orange wou Bouygues Telecom (3e Franse telecomspeler) inpalmen om zijn winstgevendheid te boosten en zijn groei, waarmee het onlangs weer aanknoopte, te bestendigen. De hindernissen bleken echter onoverkomelijk: Bouygues vroeg een te hoge prijs en Orange zou verplicht zijn geweest activa af te stoten aan weinig happige concurrenten. Ook de Franse staat, die 23 % van Orange aanhoudt (vroeger staatsmonopolie France Telecom), bemoeilijkte de onderhandelingen. De staatsinmenging vormt dus een zwak punt voor de toekomstige groei van Orange (overnames, fusies...).

 

Gemiste kans

Het aantal telecomspelers op de Franse markt blijft dus voorlopig op 4 steken. Ook zal de concurrentiedruk wellicht aanhouden, en dit terwijl de Franse tarieven er vergeleken met de rest van Europa het laagst zijn.

 

Orange: weinig verandering

Daar Orange een stevige leider is op de Franse telecommarkt, is de mislukte overname voor de groep geen ramp. Ook bevestigt ze haar doelstelling wat de stijging van het bedrijfsresultaat 2016 betreft. Onze ramingen hielden geen rekening met de overname van Bouygues Telecom. We tippen dus nog steeds op een winst per aandeel van 0,97 EUR in 2016 en 1,02 EUR in 2017. Maar gezien de weinig fraaie vooruitzichten is het aandeel duur.

 

Bouygues: niet meer kopen!

Bouygues hamert erop dat het kost wat kost zijn winstgevendheid progressief wil opdrijven, maar de toekomst van Bouygues Telecom blijft onzeker gezien de sterke concurrentie.

 

Dankzij de fusie van het telecomfiliaal met Orange had Bouygues kosten kunnen besparen en opnieuw kunnen focussen op zijn bouwtak, die in het buitenland 16 % meer bestellingen noteerde eind 2015. Gezien het mislukte project verlagen we onze groeivooruitzichten voor op de (middel)lange termijn voor Bouygues. Ook behouden we onze reeds voorzichtige winstramingen op 1,20 EUR per aandeel in 2016 en 1,40 EUR in 2017.

 

Koers op het moment van de analyse:

Orange: 14,23 EUR

Bouygues: 29,65 EUR

 

Orange (ex-France Télécom) is de grootste Franse telefoonoperator (vaste en mobiele telefonie, internet, televisie …). De groep is ook goed ingeplant in Spanje, Polen en België (Mobistar). Ze mikt op Afrika en het Midden-Oosten om haar groei te stimuleren.

Bouygues is een Frans conglomeraat, actief in de bouw (onderhoud elektriciteitsnet inbegrepen), vastgoed, openbare werken (wegen), media (TF1) en telecom (mobiele telefonie). De groep bezit ook een participatie in Alstom.

 

Deel dit artikel