Analyse
Novartis houdt zo goed mogelijk stand 2 jaar geleden - vrijdag 22 april 2016

Gezien het patentverlies van Glivec en de povere resultaten van Alcon, lijkt het ons te vroeg om het aandeel opnieuw in portefeuille op te nemen ondanks de recente koersdip.

HOUDEN.

 

De omzet (constante wisselkoerseffecten) klom met 1 % in het 1e kwartaal, een degelijke prestatie gezien de komst van de generiek van Glivec (sterproduct tegen kanker: - 20 %) en de aanhoudend zwakke resultaten van Alcon (oogheelkunde: - 3 %) als gevolg van marketingfouten en een gebrek aan innovatie. Wel kunnen de groeimotoren Gilenya (+ 12 %), Tasigna (+ 6 %) en Jakavi (+ 44 %) dit compenseren. De verkopen van Entresto (lancering eind 2015) blijven echter ontgoochelen maar zullen wellicht versnellen. De (bevestigde) vooruitzichten voor 2016 blijven vrij somber, om nog maar te zwijgen van de juridische risico's, o.a. in het kader van een Amerikaans onderzoek naar steekpenningen. Bijgevolg besloot het labo dat Alcon zich vanaf nu zal focussen op chirurgie en oogverzorging en zal de oogheelkundige medicatie (40 % v.d. omzet Alcon) worden ondergebracht in de Medicijnen op voorschrift om zo van zijn commerciële slagkracht te profiteren. Ook beoogt Novartis tegen 2020 een kostenbesparing van 0,4 CHF per aandeel (voor belastingen). Profiteer in afwachting van het fraai dividendrendement (4 %). We tippen op een winst per aandeel van 2,9 CHF in 2016 en 3,1 CHF in 2017.

 

Koers op het moment van de analyse: 74,55 CHF

 

Novartis is een gediversifieerde farmagroep actief in 3 segmenten: geneesmiddelen op voorschrift, generische geneesmiddelen en oogheelkunde (Alcon). Ook is het labo aanwezig in de voorschriftvrije geneesmiddelen via een joint venture met GlaxoSmithKline.

 

Deel dit artikel