Analyse
National Grid blijft een koopje 2 jaar geleden - vrijdag 22 april 2016

Het aandeel van National Grid blijft een vluchtwaarde bij uitstek.

De groep voert immers een dynamische strategie en kan zich van de concurrentie onderscheiden terwijl de nutssector traditioneel niet als veelbelovend wordt beschouwd. Ondanks de recente koersklim, blijft het aandeel aantrekkelijk omwille van zijn defensief karakter. U mag kopen maar zorg ervoor dat u er maximum 5 % van uw vermogen in belegt.

 

Beurskampioen

De koers van National Grid overtrof recentelijk de kaap van 1000 p., een historisch hoogtepunt! Sinds januari 2010 oogstte het aandeel een return (koers + dividenden in euro) van 160 %. Gezien de volatiele beurzen geldt het aandeel als een belangrijke vluchtwaarde. De activiteit van de groep, namelijk het transport en de distributie van gas en elektriciteit is immers streng gereglementeerd (tarieven vastgelegd door regulator, stijgen echter regelmatig), wat een goede zichtbaarheid biedt op de resultaten. Hierdoor zijn de investeringen van de groep (distributienetwerken) alsmaar winstgevender terwijl de financieringskosten erg laag blijven en kan de groep haar resultaten geleidelijk opvoeren en een gul dividend uitkeren.

 

Geen euforie

Toch dient u op uw hoede te blijven. Mogelijks zou de overheid immers ervoor kunnen kiezen om plots de regelgeving in de sector te wijzigen. Een trendommekeer die National Grid ongetwijfeld zou treffen. Daarnaast blijft de groep kampen met een hoge schuldenberg. Meteen ook de reden waarom we een risicofactor handhaven van 3 (op 5), en dit terwijl het aandeel op zich weinig volatiel is.

 

Britse gasafdeling in etalage

Door zijn Britse tak gasdistributie af te stoten wil de groep opnieuw focussen op haar sterke punten: de elektriciteitsverdeling en de Amerikaanse markt. En hoewel nog niets officieel werd meegedeeld, doken al flink wat kandidaat-kopers op zoals Allianz Capital Partners (investeringsfonds van Duitse verzekeraar), Marcquarie (Australische bank) en de investeringsfondsen van Koeweit, Abu Dhabi en Canada die samen de krachten bundelden. Goed nieuws dus voor de aandeelhouders die een deel van de verkoopopbrengsten hopen vertaald te zien in een uitzonderlijk dividend. Het andere deel zal de groep aanwenden om te investeren en de schuld af te bouwen.

 

Koers op het moment van de analyse: 966,10 p.

 

De Britse groep National Grid is eigenaar en beheerder van voorzieningen voor het transport en de distributie van elektriciteit en gas in het Verenigd Koninkrijk (UK) en is ook goed ingeplant in de VS.

 

Deel dit artikel