Analyse
Mobistar: beter dan verwacht eerste kwartaal 2 jaar geleden - maandag 25 april 2016

Gezien de kwartaalresultaten gaat het weer de goede kant op.

Maar al oogt de toekomst fraaier, de context (afschaffing roamingtarieven concurrentie,…) blijft moeilijk om de inkomsten en winsten op te drijven. De vooruitzichten zitten in de koers.
VERKOPEN.

 

In het eerste kwartaal steeg voor het 4e kwartaal op rij het aantal mobiele abonnees. Wel nemen de prepaid klanten verder af. Ook klimt in België opnieuw de gemiddelde maandelijkse opbrengst per klant doordat klanten alsmaar vaker mobiel internet gebruiken. Hierdoor ging de omzet in het 1e kwartaal (t.o.v. hetzelfde kwartaal in 2015) 2,3 % hoger. Wel lag de winst bijna 10 maal lager (0,02 EUR per aandeel). Dit was echter te wijten aan gewijzigde boekhoudregels, waardoor allerlei taksen (o.a. op GSM-masten in Wallonië) geheel in het 1e kwartaal werden geboekt en niet over de 4 kwartalen werd gespreid. Zonder dit effect boekte de groep een mooie winststijging. Overigens biedt ze vanaf nu ook internet- en digitale tv-diensten aan (opstartkosten!) en wordt ze binnenkort omgedoopt tot Orange. De roamingtarieven zullen in Europa vanaf mei fors dalen en in juni 2017 volledig worden afgeschaft (minder inkomsten!). Mobistar tipt voor 2016 op een vrijwel stabiele bedrijfswinst vóór afschrijvingen (-4,5 % tot +2,5 %). Wij mikken op een winst per aandeel van 0,90 EUR in 2016 en 1,10 EUR in 2017.

 

Koers op het moment van de analyse: 20,34 EUR

 

Mobistar is de op een na grootste mobiele telefoonoperator in België (na Proximus). Bijna 53 % van het kapitaal is in handen van Orange.

 

 

 


Deel dit artikel