Analyse
Celyad: imminente & cruciale resultaten 2 jaar geleden - woensdag 20 april 2016

Celyad is het vroegere Cardio3 BioSciences, een Belgische biotech die sinds 2013 in Brussel noteert. In 2015 deed het zijn intrede op de Nasdaq en haalde het 100 miljoen dollar op.

Sindsdien verloor de koers ±30 %. Over 2 maanden verwacht de biotech cruciale resultaten voor C-Cure. Maar gezien het ontwikkelingsstadium van de groep en het feit dat haar activiteitengebied, het onderzoek naar stamcellen voor de behandeling van hartziekten, nog in zijn kinderschoenen staat, is Celyad (4) in België één van de meeste riskante biotechs. Erin beleggen is een pure gok.  
AFBLIJVEN DUS!

 

Stamcellen
- Celyad ontstond in 2007 en is actief in stamceltherapieën voor de behandeling van hartziekten en kankers.
Dankzij C-Cure, zijn verst gevorderde therapie, worden stamcellen uit het beenmerg van de patiënt gehaald, gekweekt en vervolgens in het hart gespoten opdat nieuwe hartspiercellen zouden worden aangemaakt.
- In Europa zouden de resultaten van de 3e en laatste klinische fase in juni moeten worden bekendgemaakt (oorspronkelijk voorzien eind 2015). In de VS zal de fase III-studie amper eind 2016 worden aangevangen.


Commercieel potentieel
Leveren de laatste testen van C-Cure positieve resultaten op (1 kans op 2 in dit stadium!), dan zal de biotech een partner zoeken om de behandeling te commercialiseren (ten vroegste 2018). Het product zal dan over een enorm potentieel beschikken. Maar wat zal Celyad overhouden eens een partnership is afgesloten? Bovendien blijkt de industrialisatie van de behandeling vaak complex. Ook zal het succes af-hangen van in welke mate de patiënt voor de behandeling wordt vergoed.

 

Beperkt gevulde pipeline
Sinds de overname van OnCyte begin 2015 is Celyad ook actief in de immuno-oncologie (afweersysteem inge-zet om kanker te bestrijden). Maar hier zitten de klinische testen amper in fase I (type leukemie). En al wordt fase I een succes, dan nog is er amper 1 kans op 5 op een commercialisering.

 

Cash tot eind 2017
Eind 2015 had Celyad 108 miljoen in kas zitten. Dit jaar zou de groep 30 à 35 miljoen nodig hebben. Erna zal ze steeds meer en sneller cash uitgeven. Bijgevolg zal de biotech een beroep moeten kunnen doen op inkomsten uit mogelijke akkoorden voor de commercialisering van C-Cure, wil ze het hoofd boven water houden...

 

Koers op het moment van de analyse: 43,20 EUR

 

 

Deel dit artikel