Analyse
Siemens: advieswijziging 2 jaar geleden - donderdag 17 maart 2016

Sinds zijn dieptepunt van de laatste 12 maanden ging de koers 17 % hoger.

Een overdreven snelle stijging volgens ons gezien de vooruitzichten van de groep. Houdt ze haar beloftes niet, dreigt het aandeel te kelderen.
VERKOPEN.
Koop eerder het aandeel van concurrent General Electric.

 

Gezien Siemens sterk aanwezig is in Europa moest het zich na de crisis heruitvinden. Zelfs historische activiteiten moesten eraan geloven om de winstgevendheid opnieuw te boosten. Na diverse herstructureringen veerden de marges echter op, al blijven ze ruim onder het niveau van weleer. Om uit het dal te kruipen, waagde de groep zich op de markt voor hernieuwbare energie (vooral windenergie). Daar stootte ze echter op allerlei hindernissen (geannuleerde bestellingen, ongunstige of wisselvallige wetgeving...). Enkel dankzij innovatie en onderzoek zal de groep zich dus van de concurrentie kunnen onderscheiden. Dit zal echter zware en langdurige investeringen vergen. Momenteel heeft Siemens hiervoor echter niet de financiële middelen (schuld nam de laatste jaren fors toe). We verlagen onze ramingen op de lange termijn. General Electric (kopen), dat in de gezondheidssector en de sector voor hernieuwbare energie een grote concurrent is, kan op dikkere marges en dus fraaiere vooruitzichten bogen en beschikt bovendien over een groter potentieel, al ging de koers reeds mooi hoger.

 

Koers op het moment van de analyse: 91,60 EUR

 

Het Duitse conglomeraat Siemens is actief in de industriële automatisering, de energiesector en in elektrische en medische uitrustingsgoederen, … ; 53 % van de omzet wordt gerealiseerd in Europa, 28 % in Amerika en 19 % in Azië.

 

Deel dit artikel