Analyse
Oriflame: advieswijziging 2 jaar geleden - woensdag 2 maart 2016

De winstgevendheid kon weerstaan aan de fluctuerende economie en de terugkeer van het dividend boost het beleggersvertrouwen.

Het aandeel beschikt over flink wat stijgingspotentieel maar gaat gepaard met een aanzienlijk risico. Schrikt dit u niet af, besteed er dan maximum 5 % van uw vermogen aan.

KOPEN.

 

Net als in 2014 leed Oriflame in 2015 onder zijn blootstelling aan de Russische en Oekraïense markt, waar de vraag ter plaatse trappelt en de valuta bergaf gaan. De verkochte volumes boerden met 12 % achteruit en de omzet verloor 4 % (in EUR). Wel kon de groep haar marges stutten door prijsstijgingen en kostenbesparingen. Het bedrijf blijft dan ook winstgevend en voldoende liquiditeiten genereren om verder te groeien (prioritair gezien de moeilijke tijden) en opnieuw een dividend uit te keren (0,40 EUR bruto), wat bovendien bewijst dat de groep financieel gezond is en ze optimistische verwachtingen koestert. Om haar overdreven afhankelijkheid van de Russische markt af te bouwen, ontwikkelt ze stilaan haar aanbod op andere veelbelovende markten (India, China...). In de toekomst zouden de verkopen in Azië, maar ook in Latijns-Amerika, de winstderving van de landen van de voormalige Sovjet-Unie kunnen compenseren en de groei trekken. We tippen op een winst per aandeel van 8,88 SEK in 2016 en van 11,22 SEK in 2017.

 

Koers op het moment van de analyse: 134,30 SEK

 

De Zweedse groep Oriflame is gespecialiseerd in de productie en de verkoop van cosmetica. De groep is actief in 62 landen via een netwerk van meer dan 3,2 miljoen zelfstandige verkopers. 

 

Deel dit artikel