Analyse
Ageas: schikking met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders 2 jaar geleden - maandag 14 maart 2016

Op dit moment hoeft u geen stappen te ondernemen.

Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Ageas, de rechtsopvolger van het ter ziele gegane Fortis, heeft met een aantal belangenbehartigers van de gedupeerde Fortis-aandeelhouders een akkoord bereikt voor een schikking van alle burgerlijke rechtszaken over het Fortis-verleden. Behalve indien u zelf verkiest de schikking te verwerpen, zal deze bindend worden verklaard voor idereen die Fortis-aandelen aanhield tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008. In totaal wil Ageas 1,2 miljard euro aan deze aandeelhouders uitkeren, maar het exacte bedrag van de schadevergoeding per aandeel wordt pas later vastgelegd en zal afhankelijk zijn van de datums waarop de aandelen werden gekocht en aangehouden. Op dit moment hoeft u geen stappen te ondernemen, want de schikking moet eerst nog door de rechtbank van Amsterdam bindend worden verklaard. De eerste uitbetaling is ten vroegste voor over 18 maanden. Meer info vindt u op www.forsettlement.com.

De netto-impact op de winst in 2016 bedraagt 889 miljoen (±4,20 EUR per aandeel of meer dan 1 keer de jaarwinst uit de verzekeringsactiviteiten) terwijl de netto-kaspositie zal terugvallen van 1,6 miljard naar 600 miljoen (±2,8 EUR per aandeel). Ook de solvabiliteitsratio zal gevoelig dalen maar blijft ruim boven de opgelegde normen. We komen er op terug.

 

Koers op het moment van de analyse: 36,75 EUR

 

Ageas is een internationale verzekeringsholding die actief is in België, het VK en 11 andere landen in Europa en Azië. Als opvolger van Fortis sleept ze nog een aantal rechtszaken uit het verleden mee.

 

Deel dit artikel