Analyse
Zijn de Amerikaanse banken besmet door de crisis van de Europese banken? 2 jaar geleden - dinsdag 23 februari 2016

Tussen 01/01 en 22/02/2016 is hun koers met meer dan 16 % gezakt.

Het malaise waaronder de Amerikaanse banken lijden, is te wijten aan 3 redenen, zoals wij u hieronder uitleggen. Ondanks de recente koersdalingen is de situatie nog niet gestabiliseerd en zijn we nog altijd geen koper van Amerikaanse bankaandelen.
Als u onze portefeuillestrategie volgt, dan hoeft u niets te wijzigen en mag u hetzelfde gewicht behouden voor Amerikaanse aandelenfondsen. Bent u op zoek naar een koopwaardig individueel aandeel uit de VS, kies dan één van
onze favorieten.

 

Rentebeleid

Terwijl de ECB in Europa van plan is om haar leidend rentetarief nog lang in de buurt van nul te houden, maakte de Fed in december 2015 een begin met een geleidelijke renteverhoging. En ze is van plan om die in 2016 voort te zetten, zolang de economie positief evolueert (jobcreatie, dynamische vastgoedmarkt, lonen in de lift...).

 

Maar door de vertraging in China, de ingestorte grondstoffenprijzen, en de dure dollar, vrezen sommigen voor een vertraging van de Amerikaanse economie en denken ze dat de Fed zowel de timing als de omvang van haar renteverhoging zal bijstellen. En dat zou slecht zijn voor de banken, die op hogere rentevoeten rekenden om hun winst op te krikken.

 

Olieprijs

Toen de olieprijs nog vrolijk boven de 100 USD per vat dartelde, hebben de Amerikaanse oliegroepen geleend bij de banken om hun investeringen te financieren. Maar door de forse daling van de olieprijs en het risico dat die nog lang laag zal blijven, rijzen er steeds meer vragen over de mate waarin kleinere oliegroepen (zonder grote cashbuffers) in staat zullen zijn om hun schulden netjes te blijven aflossen.

 

Kunnen ze dat niet langer, dan zal dat gevolgen hebben voor kleinere banken. De grotere financiële instellingen zijn voldoende solide en hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken, maar indien de crisis in de oliesector zou uitdeinen naar de rest van de economie, dan kan de situatie natuurlijk snel verslechteren.

 

Beurskoersen waren overgewaardeerd

In 2015 heeft de heropleving van de Amerikaanse economie de beurskoersen van de banken omhooggeduwd. Eind juni was de gemiddelde koers-winstverhouding van de Amerikaanse banken ±12,3 % wat aan de hoge kant was in verhouding tot hun winstgroeivooruitzichten (nu: 9,7 %). Er moest m.a.w. niet veel gebeuren om die verhouding terug te wijzen, en dat is wel degelijk het geval geweest: vraagtekens rond het potentieel van de Amerikaanse economie, rond de renteverhoging van de Fed, de blijvend lage olieprijzen...

 

Deel dit artikel