Analyse
ION Geophysical: barslecht jaar achter de rug! 2 jaar geleden - dinsdag 16 februari 2016

De groep tracht de beleggers opnieuw vertrouwen in te boezemen.

Geen gemakkelijke opdracht. De volatiliteit en het huidig pessimisme drukken immers de koers. Gezien de forse koersdip en indien u openstaat voor een erg hoog risico, mag u:
HOUDEN.

 

2015 was een gitzwart jaar. 2016 oogt niet veel gunstiger. Gezien een olievat nu 30 USD kost, hebben de oliegroepen hun exploratiekosten immers drastisch teruggeschroefd. ION lijdt hier uiteraard onder en kan de terugval van zijn marges en liquiditeiten maar geen halt toeroepen. Het boekjaar 2015 belandde in het rood en voorlopig is geen beterschap in zicht.

 

Wel nam de groep maatregelen (kredietlijnen, nieuwe kostenbesparingen), maar de uitdagingen zijn van formaat. Gezien de koers onder de limiet van 1 USD dook, dreigde het aandeel de beurs van New York te moeten verlaten (wat de groep volledig zou hebben gedestabiliseerd). ION voerde dus een revers split uit (15 oude aandelen voor 1 nieuw aandeel, tegen een 15 maal hogere koers). Dit zal de groep echter maar tijdelijk respijt bieden.

 

Enkel als de bestellingen opnieuw opveren, zal dit een gunstig effect hebben op de lange termijn. Ondertussen zou een partnership (investeerders, klanten...) de beste optie zijn. Dit is echter moeilijk in te schatten. De koers is al fors gedaald (-92 % op 1 jaar). U mag dus houden maar hou er rekening mee dat het aandeel erg riskant is.  

 

Koers op op het moment van de analyse: 2,99 USD

 

Ion Geophysical, het vroegere Input/Output is een Amerikaans bedrijf voor seismische beeldvorming (beelden van de ondergrond om uithollingen die mogelijk olie of gas bevatten te onderkennen), een activiteit die erg afhankelijk is van de investeringen van de olie- en gasmaatschappijen, en dus van de olieprijs.

 

Deel dit artikel