Analyse
arGEN-X: biotech die het verst achterop hinkt in Brussel 2 jaar geleden - vrijdag 26 februari 2016

Wel verwacht men in 2016 de onderzoeksresultaten voor 2 van de 3 verst gevorderde producten. Maar een commercialisering is verre toekomstmuziek!

Het aandeel is erg riskant (4). Koop het niet of strijk uw winst op. Om in te zetten op biotechs, raden we u aan uw horizon uit te breiden en een minder risicovolle tracker in portefeuille te halen die de volledige farmasector dekt: Lyxor UCITS ETF MSCI World Health Care.

 

Immunotherapie

Net als Ablynx (houden), opgericht in 2001, doet arGEN-X, ontstaan in 2008, onderzoek naar antilichamen aangewend in de immunotherapie. Deze discipline, die vandaag erg snel evolueert, focust op de versterking van het afweersysteem opdat ons lichaam ziektes beter zou kunnen bestrijden. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van lamaproteïnen. Gezien het afweersysteem van lama's gemeenschappelijke punten vertoont met het onze, worden ze bijgevolg gebruikt bij een aantal behandelingen (tegen kanker, auto-immuunziektes).

 

Te traag, te riskant

De medicijnen op punt gesteld door arGEN-x bevinden zich nog alle in zeer vroege onwikkelingsstadia. Het labo hinkt dus ver achterop t.o.v. Ablynx, dat voor een medicijn net aan de derde en laatste studiefase begon.

 

Vandaag doet arGEN-x onderzoek naar 3 nieuwe behandelingen: 1 tegen auto-immuunziektes en 2 tegen kanker (waarvan 1 potentieel een blockbuster is). Geen enkele behandeling kon echter de eerste fase succesvol afronden. Anders gezegd, in dit stadium hebben de 3 verst gevorderde producten gemiddeld slechts 1 kans op de 10 om effectief te worden gecommercialiseerd. En is dit het geval, dan zal dit in ten vroegste over 7 à 8 jaar zijn. De sector voor auto-immuunziektes en oncologie is bovendien erg groot en kampt met een bijzonder bitse concurrentie (erg veel onderzoek).

 

Cashmiddelen voor 2 jaar

De biotech beschikt over 60 miljoen cashmiddelen (16 miljoen afkomstig van kapitaalverhoging van januari inbegrepen). Daarnaast sloot ze een aantal partnerships en is een deel van de inkomsten dus al gewaarborgd.

 

Maar de groep zal steeds meer cash nodig hebben om de lopende onderzoeken te financieren waardoor ze volgens ons in 2018 opnieuw een beroep zal moeten doen op de markten.

 

Koers op het moment van de analyse: 10,49 EUR

 

arGEN-X is een Nederlands bedrijf waarvan het hoofdkwartier en een groot onderzoekscentrum in België is.

 

 

Deel dit artikel