Analyse
Vijf koopwaardige aandelen op Nasdaq 2 jaar geleden - donderdag 21 januari 2016

Welke aandelen kopen gezien sinds 2009 de waarde van de Nasdaq verviervoudigd is?

Sinds zijn dieptepunt in 2009 is de Amerikaanse index van de technologieaandelen, de Nasdaq, jaarlijks gemiddeld met 23 % gestegen (in euro). Maar in tegenstelling tot in 2000 (aan de vooravond van de uiteenspatting van de internetbubbel) is het risico op een nieuwe ineenstorting van de markt vandaag beperkt. Ondertussen is de situatie namelijk erg veranderd. Toch bent u beter selectief...

 

Op de Nasdaq beleggen we nog in 5 favoriete aandelen

– Intel heeft voor 2016 hoger dan verwachte prognoses gegeven. Het verwacht zijn omzet met 5 % te zien groeien en gaat uit van een stabiele brutomarge, ondanks de verwachte nieuwe daling van de computerverkopen wereldwijd. Het dividend zal worden verhoogd met 8 %.

 

– Texas instruments weet de vertraging van de vraag (door de wereldwijde economische achteruitgang en de sterke dollar) goed te verteren. Het boekt nog goede resultaten dankzij zijn goede diversifiëring en financiële soliditeit. De resultaten en vooruitzichten overtroffen onlangs de verwachtingen.

 

– Applied Materials kon nadat de koers begin dit jaar kelderde na het mislukken van de fusie met concurrent Tokyo Electron en als gevolg van de afgenomen vraag, goed herstellen sinds ons koopadvies in oktober. De winst per aandeel, die met 11 % gestegen is in de laatste resultaten, was beter dan verwacht. Een trend die zal blijven duren.

 

– CA Technologies profiteert van een uitgebreid, gediversifieerd en trouw cliënteel waardoor het bedrijf een zekere vrijheid heeft om zijn tarieven vast te leggen en zo op een comfortabele manier rendabel te zijn. De huidige technologische evoluties (cloud computing, toenemende gebruik van tablets en smartphones in ondernemingen) bieden CA nieuwe opportuniteiten.

 

– Schnitzer Steel heeft ondanks de daling van de prijzen voor gerecycleerd staal zijn kosten onder controle en genereert voldoende liquide middelen om zijn schulden af te betalen en zijn dividend in stand te houden. Schnitzer is goed geplaatst om te profiteren van het herstel van de vraag.

 

De stijging van de Nasdaq dient namelijk te worden gerelativeerd

Alle Amerikaanse waarden hebben een uitzonderlijk beursparcours achter zich (gemiddeld +23 % per jaar) dankzij het inschikkelijke monetaire beleid van de centrale bank en de bovengemiddelde winstgroeivooruitzichten. De Nasdaq profiteerde ook van de afwezigheid van de sectoren (olie, grondstoffen en nut), die dit jaar weinig te vieren hadden.

 

Ook is de samenstelling geëvolueerd

De spelers die nu deel uitmaken van de index zijn niet meer dezelfde als de spelers waaruit de index in 2000 bestond. Vandaag is de Nasdaq minder volatiel omdat hij uit sterkere, minder risicovolle en rendabeler groepen bestaat dan destijds.

 

Enerzijds is de index meer gediversifieerd (belang van technologiewaarden daalde van 66 % eind 1999 tot 42 % vandaag; consumptiegerelateerde waarden stegen van 5 % tot 26 %; gezondheidswaarden van 6 tot 16 %).

 

Anderzijds zijn de waarden die de index samenstellen sterker dan in de tijd dat de Nasdaq de minder of niet rendabele bedrijven die meesurften op de internetgolf ruim bedeelde. Zo noteren op de index vandaag erg sterke en erg rendabele groepen die een quasi-monopolie konden creëren waardoor ze de concurrentie kunnen controleren en hun prijzen kunnen opleggen (Apple, Alphabet (ex-Google), Microsoft, Amazon.com, Facebook Intel...)

 

Bovendien is de Nasdaq niet overdreven gewaardeerd

De Nasdaq noteert aan 24 keer de winst tegenover 21 keer voor de S&P 500-index, die de 500 grootste ondernemingen genoteerd op de Amerikaanse beurs groepeert. Een niveau dat niet te vergelijken is met de 72 keer die bereikt werd op het hoogtepunt van de bubbel in 2000.

 

Toch is de ratio nog nooit zo hoog geweest in de laatste vijf jaar en is het raadzaam om selectief te zijn.
Van de zes grootste kapitalisaties in de index is alleen Intel volgens ons ondergewaardeerd en koopwaardig. Apple, Alphabet (ex-Google) en Microsoft mag u houden. Verkoop Amazon en Facebook.

 

Wees bovendien voorzichtig ten aanzien van hippe technologische subsegmenten, vooral als ze verdacht veel aan een bubbel doen denken.
Dat was enkele maanden geleden het geval met de fabrikanten van 3D-printers die hun koers sindsdien zagen ineenstorten. Momenteel is er heel wat te doen rond groepen actief in de digitale wereld zoals Uber, Airbnb en Snapchat, kandidaten voor een beursgang en die buiten de beurs worden verhandeld tegen astronomische prijzen.

 

Deel dit artikel