Analyse
Siemens: te optimistisch 2 jaar geleden - vrijdag 29 januari 2016

Het orderboekje trekt aan, maar er blijven uitdagingen.

In plaats van een uittocht uit de crisis aan te kondigen, is het wellicht beter om te wachten tot die zich vertaalt in omzet en marges.

HOUDEN.

 

In het 1ste kwartaal van dit boekjaar (einde op 30/09) steeg het orderboekje met 28 % t.o.v. een jaar eerder (vergelijkbare basis). Om contracten binnen te halen in het buitenland, deed Siemens toegevingen op zijn prijzen. En hoewel de omzet stagneert, stegen de marges dankzij kostenbesparingen. Vooral de divisie gezondheid (16% van de activiteit) presteerde goed en liet een bedrijfsmarge van 16,5 % optekenen. Siemens boekt dus vooruitgang (al is die minder groot dan bij General Electric), maar in de activiteit energie is de marge nog gedaald tot 9,3 %, en bij de hernieuwbare energie tot 4,2 %. We mikken op een winst per aandeel van 6,37 EUR voor dit boekjaar, en van 6,63 voor het volgende. Om een echt duurzaam herstel te realiseren, zal de groep meer moeten doen dan alleen in haar prijzen en kosten snoeien. Siemens zelf is optimistisch en blijft overnames doen om zijn groei aan te zwengelen. Helaas blonk de groep in het verleden niet uit in het geslaagd integreren van overnameprooien. En ze betaalde een hoge prijs voor haar recentste overnames: 7,8 miljard voor Dresser Rand (actief in de oliesector en overgenomen vóór de instorting van de olieprijs), 970 miljoen voor CD-Adapco (simulatiesoftware).

 

Koers op het moment van de analyse: 86,40 EUR

 

Het Duitse conglomeraat Siemens is actief in de industriële automatisering, de energiesector en in elektrische en medische uitrustingsgoederen, …; 53 % van de omzet wordt gerealiseerd in Europa, 28 % in Amerika en 19 % in Azië.

 

Deel dit artikel