Analyse
Royal Dutch Shell ook slachtoffer van de lage olieprijs 2 jaar geleden - woensdag 20 januari 2016

De beurskoers van oliegroep Royal Dutch Shell verloor de voorbije zes maanden 30 %, waarvan al 15,3 % in 2016.

Desondanks raden we u op dit moment af om het aandeel te kopen, door de vraagtekens die er toch nog zijn rond de overname van British Gas.
Onze voorkeur in de oliesector gaat uit naar Exxon Mobil, dat kan bogen op een grote financiële stabiliteit en in staat is om in de huidige context veel cash te blijven genereren, waardoor de groep een correct dividend zal kunnen blijven uitkeren.

 

Extreem lage olieprijs niet zonder gevolgen

Net zoals zijn concurrenten moet de Brits-Nederlandse olie- en gasgroep de lage prijzen voor een vat ruwe olie op de internationale markten lijdzaam ondergaan. En wie dacht dat de bodem bereikt was, dacht verkeerd, want er lijkt maar geen einde te komen aan de daling van de olieprijs. Tegen de huidige prijs van nog geen 30 dollar per vat, zijn de meeste olieactiviteiten verlieslatend.

 

De wereldwijde vraag naar olie blijft nochtans groter dan het aanbod, maar de beleggers staren zich een beetje blind op de economische groeivooruitzichten van China. Dat land is immers een echte grondstoffenslokop en door de vertraging van zijn economie daalt de vraag naar grondstoffen en dalen bijgevolg ook de prijzen (wet van vraag en aanbod).

 

De onrust rond China lijkt ons evenwel wat overdreven en zorgde er zelfs voor dat de hoog oplopende spanning tussen Iran en Saoedi-Arabië, nochtans twee oliezwaargewichten, de daling van de olieprijzen geen halt toeriep.

 

Overnameplannen BG Group niet opgeborgen

In het licht van de verwachte afkalving van hun rentabiliteit, lijkt het enige mogelijke antwoord voor de oliegroepen op dit moment om hun investeringen terug te schroeven en zo hun kaspositie op peil te houden.

 

Toch lijkt Royal Dutch Shell nog altijd van plan om zijn overnamebod op British Gas gestand te doen. Meer details zullen normaal eind deze maand bekendgemaakt worden op een vergadering. We komen er zeker op terug.

 

De toenadering tussen de twee groepen houdt nog altijd steek op basis van hun gemeenschappelijke strategie en de noodzakelijke zoektocht naar schaalvoordelen. We sluiten evenwel niet uit dat er nog aan het akkoord gesleuteld zal worden, gezien de diepe crisis die de sector momenteel doormaakt.

 

 

Koers op het moment van de analyse: 17,93 EUR

 

Royal Dutch Shell is een Brits-Nederlandse, geïntegreerde olie- en aardgasgroep (actief in exploratie, productie, raffinage, distributie en petrochemie).


Deel dit artikel