Analyse
KPN: niet speculeren! 2 jaar geleden - woensdag 6 januari 2016

Na de afstoting van het Belgische filiaal Base zijn de geruchten omtrent de overname van KPN weer opgelaaid.

Als gevolg van de speculatie bereikte het aandeel een overdreven hoog niveau gezien de povere vooruitzichten van de groep. Speculeer niet.
VERKOPEN.

 

Om zijn schuld af te bouwen was KPN verplicht aanzienlijke afstotingen te doen in Duitsland en België. Gezien de consolidatiebeweging in de Europese telecomsector (onderhandelingen Orange/Bouygues...) is de groep dan ook een overnamedoelwit geworden. Toch raden we u aan niet te speculeren. Want als KPN effectief wordt overgenomen, dan zal de kandidaat-overnemer zich waarschijnlijk beperken tot een karige premie (het aandeel is overgewaardeerd). En al is de groep nu meer solide dan vroeger (Duitse en Belgische afstotingen goed voor 6 miljard euro) en zou ze op haar eentje kunnen verder groeien, toch zou ze het erg moeilijk hebben om op te boksen tegen de bitse concurrentie op de Nederlandse telecommarkt, waarop ze hoofdzakelijk actief is. In die context is het dus weinig waarschijnlijk dat de groep haar activiteit significant zal kunnen opkrikken. Het huidige koersniveau is dan ook niet gerechtvaardigd. Bovendien ligt het dividendrendement veel te laag voor een telecomaandeel. (minder dan 3 % bruto). We tippen op een winst per aandeel van 0,07 EUR in 2015, 0,085 EUR in 2016 en 0,095 EUR in 2017.

 

 

Koers op het moment van de analyse: 3,44 EUR

 

KPN is de grootste telecomoperator van Nederland. De groep is ook de derde mobiele operator in België via haar filiaal Base. Als gevolg van de afstoting van haar Duitse filiaal E-Plus, is de groep enkel nog op Duitse bodem aanwezig via haar 20 %-belang in Telefonica Deutschland, de nieuwe leider op de Duitse markt.

 

Deel dit artikel