Analyse
Kimberly Clark: matig resultaat 2015 2 jaar geleden - woensdag 27 januari 2016

De verkopen zijn teleurstellend. En het feit dat de winst wel voldoet aan de verwachtingen, is vooral te danken aan de kostenbesparingen.

Tegen het huidige koersniveau is het stijgingspotentieel beperkt. 

HOUDEN.

 

Kimberly-Clark kampt nog steeds met een moeizame situatie. De groei op de ontwikkelde markten blijft zwak en vertraagde zelfs in de groeilanden. Daarnaast nam de concurrentie toe (laaggeprijsde merken). Ook klom de dollar t.a.v. de meeste munten (50 % van de omzet buiten de VS geboekt). Het is dus niet verrassend dat de verkopen in 2015 met 6 % daalden (+5 % zonder wisselkoerseffecten). Desondanks is de situatie niet catastrofaal. De winst per aandeel steeg met 4,5 % (vergelijkbare basis) dankzij de herstructurering die de groep in oktober 2014 lanceerde (na afsplitsing gezondheidstak) en waardoor ze tegen eind 2017 0,30 à 0,40 USD per aandeel zou moeten besparen (voor belastingen). Overigens zal de afschaffing van de Chinese eenkindspolitiek de luiermarkt wellicht fors boosten in het voordeel van de grote merken (o.a. Huggies van Kimberly). Tenslotte genereert de groep voldoende liquiditeiten om het huidige dividend te waarborgen. Minpunt vormt echter dat ze haar schuldenberg liet aanzwellen om eigen aandelen in te kopen. We verlagen onze winstramingen tot 6 USD in 2016 (t.o.v. 6,05 voorheen) en tot 6,30 USD in 2017 (t.o.v. 6,40). 

 

Koers op het moment van de analyse: 124,89 USD

 

Het Amerikaanse Kimberly-Clark werd opgericht in 1872 en commercialiseert vandaag wegwerpproducten voor hygiëne en persoonlijke verzorging (persoonlijke hygiëne, vrouwelijke hygiëne, luiers voor volwassenen, baby's en kinderen), papierwaren (zakdoeken, toiletpapier, huishoudrol), professionele sanitaire producten (handdoeken, toiletpapier, zeep, beschermende kledij en toebehoren) en medische producten (medische uitrustingen voor eenmalig gebruik zoals schorten, steriele maskers, toebehoren voor chirurgie en pijnbestrijding).

 

Deel dit artikel