Analyse
Beleggers kampen begin 2016 met stress 2 jaar geleden - dinsdag 12 januari 2016

Sinds begin januari boerde de S&P al met 6,3 % (in EUR) achteruit terwijl de Stoxx Europe 50 en de Bel 20 respectievelijk 6,9 % en 5,6 % verloren. Staat er ons een nieuwe financiële crisis te wachten?

We menen van niet.

Gezien de huidige context kunt u als belegger geneigd zijn te kopen tegen de laagste en verkopen tegen de hoogste prijs. Dit is echter een onmogelijk uit te voeren strategie, vooral gezien de huidige volatiliteit. Wel biedt de terugval van de beurzen u hier en daar opportuniteiten.

 

Tal van factoren brengen de beurzen sinds begin 2016 aan het wankelen. Maar de evolutie van de Chinese economie baart de markten nog het meest zorgen. Het land heeft het immers erg moeilijk om te switchen naar een economisch model gebaseerd op de binnenlandse consumptie, vooral gezien het de marktmechanismen mist om een dergelijke omwenteling te voltrekken. Ongetwijfeld zal de vertraging van de Chinese economie een impact hebben op de Westerse economieën, vooral op Duitsland. Over de jaren heen is de export van bedrijfsuitrustingen naar de groeilanden immers één van de speerpunten geworden van de Duitse economie.

 

Staat er ons dan een nieuwe financiële crisis à la 2008 te wachten?

Belegger Georges Soros is er alvast van overtuigd. Wij houden er echter een andere mening op na. Zo stond het financiële systeem in 2008 op instorten. Maar in 2016 liggen de zaken helemaal anders. De markten zijn zich immers stilaan aan het aanpassen aan een economische situatie die ze oorspronkelijk verkeerd hebben ingeschat: minder gunstige vooruitzichten, een zwakke inflatie door de terugvallende grondstofprijzen, een complex financieel en economisch systeem waardoor geloofwaardige oplossingen uitblijven...

 

Gezien de huidige context kunt u als belegger geneigd zijn te kopen tegen de laagste en verkopen tegen de hoogste prijs. Een strategie die echter onmogelijk te implementeren is, vooral gezien de markten vandaag met flink wat volatiliteit af te rekenen krijgen. Uw beleggingshorizon strekt zich echter uit over een aantal jaren, en niet over een paar maanden of weken. Bijgevolg zullen aantrekkelijke aandelen, die tot nog toe iets te duur waren, als gevolg van de daling van de beurzen weer tot een koopwaardig niveau terugvallen.

 

De algemene koersdip is dus de gelegenheid om te zwaar afgestrafte aandelen in uw portefeuille op te nemen zoals Axa, Euronav, Intel, Umicore, Melexis en overdreven dure aandelen van de hand te doen.

 

Deel dit artikel