Analyse
AkzoNobel: koers heeft het moeilijk. Waarom? 2 jaar geleden - woensdag 13 januari 2016

AkzoNobel verloor 23% sinds zijn recentste piekniveau in april 2015. Is de tijd rijp om dit aandeel goedkoop in portefeuille te halen?

Neen. De koers is sinds zijn hoogtepunt in april 2015 nog niet voldoende gedaald om het aandeel koopwaardig te maken. Hebt u het aandeel al in portefeuille, dan mag u wel houden.

 

AkzoNobel zag zijn omzet in het derde kwartaal van 2015 met 2 % dalen (exclusief wisselkoerseffecten) doordat de economische context zowel in Europa (belangrijkste afzetmarkt met 37% van de omzet) als in diverse groeilanden (o.a. Brazilië en China) moeilijk blijft.

 

En we verwachten op dat vlak de komende maanden ook niet meteen verbetering. Anderzijds plukt de groep wel de vruchten van haar herstructureringsinspanningen, waardoor ze haar bedrijfswinst met 30% zag stijgen.

 

De groep is o.i. te sterk blootgesteld aan Europa en aan de verfmarkt (die sterk afhankelijk is van de activiteitsgraad in de bouw). We blijven dan ook voorzichtig over de vooruitzichten en verwachten op korte termijn geen heropleving voor AkzoNobel.

 

Koers op het moment van de analyse: 58,63 EUR

 

AkzoNobel produceert wereldwijd verven & lakken, coatings, en "specialty chemicals" of specialistische chemicaliën. De decoratieve verven (27% van de omzet) gaan in hoofdzaak naar de residentiële en commerciële bouwsector. De hoogwaardige coatings (40%) vinden eveneens gretig aftrek in de bouwsector, maar ook in de scheepsbouw, de autosector en bij de productie van consumptiegoederen. De chemicaliën tot slot (33%) worden o.a. gebruikt bij de productie van kunststoffen, papier, zepen en asfalt.

 

Deel dit artikel