Analyse
TiGenix: alles berust op succes Cx601 2 jaar geleden - donderdag 24 december 2015

Na flink wat tegenslagen klaart de horizon weer wat op voor Tigenix. De commercialisering in Europa van zijn verst gevorderde product zou mogelijks van start gaan in het 1e halfjaar 2017.

Wel berust alle hoop op het succes van dit ene medicijn. Flopt het, dan zullen nieuwe kapitaalverhogingen onvermijdelijk zijn.
Het aandeel is te riskant. Gezien de koers opveerde nadat de groep een goedkeuringsaanvraag indiende voor Cx601 in Europa en een toekomstige notering op de Nasdaq aankondigde, is dit het moment om uw winst op te strijken.
VERKOPEN.

 

Constant kapitaal ophalen

Het eerste product dat TiGenix in 2011 lanceerde, is ChondroCelect, een stamcelgebaseerd product om kraakbeenletsels in de knie te genezen. Het medicijn was echter een flop en kon niet aan de financiële verwachtingen voldoen. Zo waren er in Europa problemen omtrent de terugbetaling van het medicijn, weigerden de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten groen licht te geven...

 

Doordat TiGenix regelmatig worstelde met een gebrek aan liquiditeiten om zijn onderzoek verder te zetten, voerde het tal van kapitaalverhogingen door, waardoor het belang van de aandeelhouders fors verwaterde. Zo zijn er sinds de beursintro al 7,2 maal meer aandelen in omloop. Ook ging TiGenix veel schulden aan. Vandaag beschikt het nog over voldoende middelen om het tot maximum begin 2017 uit te zingen. Het labo moet dan ook dringend winst boeken en/of een partnerschap afsluiten voor de commercialisering van een volgend product, waardoor het flink wat cash zou kunnen binnenrijven.

 

Vrij lege pipeline

Vandaag berust alle hoop op Cx601 (een stamcelgebaseerd product om perianale fistels te genezen bij patiënten met de ziekte van Crohn). Voor de rest beschikt Tigenix amper over twee producten in fase II van het klinisch onderzoek. Deze medicijnen hebben dus slechts één kans op 5 om ooit op de markt te worden gelanceerd. Na de laatste klinische testen van eind deze zomer, ziet het ernaar uit dat Cx60 in 2017 in Europa zal worden gecommercialiseerd (in de VS niet voor 2020).

 

Toch is het succes van dit kostelijke medicijn (20 000 EUR voor een behandeling/patiënt), dat een alternatief vormt voor een operatie, geenszins verzekerd. Naast de immer netelige kwestie wat de terugbetaling van het medicijn betreft, is het immers alsnog de vraag in welke mate de geneeskundigen het medicijn aan hun patiënten zullen aanbevelen. Een cruciale factor die vaak bepaalt of een medicijn een top of flop wordt. Bovendien wil het labo Cx601 in Europa zelf commercialiseren. In de VS zou het op zoek gaan naar een partner.

 

Koers op het moment van de analyse: 1,13 EUR

 

 

 

Deel dit artikel