Analyse
Tessenderlo en Picanol gaan fuseren 2 jaar geleden - woensdag 16 december 2015

Tessenderlo en Picanol gaan fuseren. Maar wat hebben beide gemeen en wat is de reden voor deze fusie?

Weinig, behalve dat ze beide worden geleid door Luc Tack, hoofdaandeelhouder van Picanol, dat op zijn beurt 30 % van Tessenderlo aanhoudt.
In ruil voor nieuwe Tessenderlo-aandelen worden de industriële activiteiten van Picanol bij Tessenderlo ondergebracht. Het 30 %-belang in Tessenderlo en een deel van de cash blijft bij Picanol. De aandeelhouders van Tessenderlo moeten de transactie wel nog op een algemene vergadering goedkeuren. Bedoeling is de operatie eind februari af te ronden. Hoewel op het eerste zicht aandeelhouderswaarde wordt gecreëerd, zien we geen reden om onze verkoopadviezen te wijzigen.
VERKOOP BEIDE AANDELEN.

 

Gevolgen voor Picanol

Picanol wordt een louter beursgenoteerde holding (Picanobel), die net als voorheen grotendeels in handen blijft van Luc Tack. Deze laatste verwerft door deze nieuwe constructie nu ook de controle over het vroegere Tessenderlo. Naast een kleine 50 miljoen euro cash zal de holding 57 % van de fusiegroep Picanol Tessenderlo Group aanhouden.

 

Ook overweegt ze jaarlijks een (nog niet nader gespecifieerd) dividend uit te keren. Wellicht zal de koers, zoals bij de meeste holdings, een decote vertonen t.o.v. de intrinsieke waarde.

 

Gevolgen voor Tessenderlo

Tessenderlo, omgedoopt tot Picanol Tessenderlo Group, wordt de operationele entiteit van het Tack-imperium en zal uit 4 segmenten bestaan: Agro, Bio-Valorization, Industrial Solutions (Tessenderlo) en Machines & Technologies (Picanol).

 

De groep zal wereldwijd in meer dan 100 landen actief zijn en een omzet van ±2 miljard euro realiseren. Door de grotere dimensie en liquiditeit van de aandelen zal ze makkelijker toegang hebben tot de kapitaalmarkten (betere voorwaarden bij financieringen).

 

Ze mikt op stabielere resultaten (minder gebonden aan economische cycli) en rekent er tevens op dat de expertise en aanwezigheid van Picanol in de groeilanden ook kan worden benut voor de Tessenderlo-activiteiten.

 

Toch stellen we ons vragen bij de mogelijkheid om synergieën te realiseren. De dividendpolitiek zal o.a. afhangen van het feit of de groep in staat zal zijn om te blijven groeien.

 

Deel dit artikel