Analyse
Terugvallende grondstofprijzen: goed voor welke bedrijven? 2 jaar geleden - vrijdag 18 december 2015

Op termijn zullen de terugvallende prijzen leiden tot een daling van de productie waardoor vervolgens de prijzen zullen opveren. Wie zal hieruit voordeel putten?

De berichten uit de sector volgen elkaar in ijltempo op en zijn allemaal gelijkaardig: snoeien in de kosten en de investeringen, regelrechte sluitingen van minder rendabele vestigingen, personeelsafvloeiingen, opschorten of bevriezen van dividenden, enz.

Maar op lange termijn zal die investeringsstilstand zich vertalen in een minder overvloedig aanbod en een lagere responscapaciteit wanneer de vraag terug aantrekt. Kortom, de basisvoorwaarden om een heropleving van de prijzen mogelijk te maken, worden vandaag gelegd.

 

Vraag is nu: wie zal van dit herstel profiteren?

 

In de oliesector

– In de oliesector denken we in de eerste plaats aan groepen die tijdig voorzorgen hebben genomen om hun marges en kaspositie te vrijwaren.
Zo waren BP en Total bij de eersten om verlieslatende activiteiten nog tegen degelijke prijzen van de hand te doen.
Houden.

 

– En dan zijn er de reuzen in de sector, die enkel hun investeringen hebben beperkt. Als ze altijd blijk hebben gegeven van vertrouwen in het behoud van hun dividend, dan is dat omdat ze een nieuwe groeipiste zien. De onderwaarderingen in de sector zullen ook volgens ons immers kansen bieden op externe groei (overnames).
• ExxonMobil (onze favoriet in de sector) heeft op dat vlak zijn sporen al verdiend, en beperkt zo tegelijk zijn investeringen en de risico's die inherent zijn aan prospectie. Wellicht zal het bedrijf ook in de toekomst zijn streng blijven trekken.
• Chevron werd sinds begin dit jaar overdreven afgestraft en zal zich wellicht snel herstellen. De groep heeft een lage schuldenlast en heeft haar exploratiekosten fors teruggeschroefd.
• Door de nationalisatie van voormalige dochter YPF in Argentinië moest Repsol zijn economisch model versneld bijsturen en is ze goed geplaatst om op te veren eens het herstel in de sector zich aandient.
U mag deze aandelen kopen.

 

In de mijnsector

Rio Tinto verloor minder terrein dan zijn concurrenten. Terecht, want de groep is het best gewapend om de moeilijkheden in de sector het hoofd te bieden en ze vatte de crisis aan met een erg lage schuldenlast. Het aandeel is minder riskant en torst minder zware financiële lasten dan zijn concurrenten. Ondanks de duikvlucht van de ijzerertsprijzen (van 100 dollar in 2014 naar 40 nu) blijft de groep rendabel en blijft ze voldoende cash genereren om te investeren en haar dividend uit te keren.
Kopen.

(en verkoop het aandeel van concurrenten als Glencore, Anglo American, Vale en BHP Billiton).

 

In de toeleveringsector

De toeleveringssector voor de olie-industrie wordt ongenadig geraakt door de crisis. De bedrijven hebben er een structurele schuldenlast, en het gedaalde investeringspeil van de oliegroepen bracht ze al snel uit balans, in die mate dat hun solvabiliteit in het gedrang komt.

 

Het risico op faillissementen is reëel, en we zouden dan ook betere tijden afwachten (herstel in de oliesector) alvorens deze aandelen weer in portefeuille te halen.
U mag ION Geophysical houden.

 

Deel dit artikel