Analyse
Resilux: Airolux nieuwe groeipool? 2 jaar geleden - donderdag 3 december 2015

De Belgische verpakkingsproducent Resilux staat op het punt de vruchten te plukken van zijn investering in het Zwitserse Airolux. Een goede reden om mee op de trein te springen?

Niet echt… De verwachte groei zit al ruimschoots in de koers. We verwachten dan ook dat die niet meteen verder de pan zal uitswingen. Maar geduldige langetermijnbeleggers mogen dit aandeel met mooi groeipotentieel wel in portefeuille
HOUDEN.

 

Activiteit

Resilux produceert en verkoopt pet-voorvormen en -flessen voor een- of meermalig gebruik (voor water, frisdrank, fruitsap, melk, bier, eetbare oliën, sauzen, ketchup, detergenten...). Het heeft productievestigingen in verschillende landen.

 

Belangrijke afzetmarkten zijn Europa (±75 % van de omzet), Rusland (±14 %) en de VS (±11 %). Via Airolux, een Zwitserse joint venture, levert Resilux sinds kort ook pet-spuitbussen met perslucht (Airopack) o.a. gebruikt voor scheerschuim, deodorant en luchtverfrissers.

 

Hoge investeringen lonen…

Gezien de aard van de activiteit zijn de omzet en het resultaat vrij gevoelig voor de weersomstandigheden (verkoop water en frisdranken!), de grondstoffenprijzen (wel doorgerekend in de verkoopprijs) en de wisselkoersen (Amerikaanse dollar, Russische roebel, Zwitserse frank).

 

Overigens lijdt de winst onder hoge afschrijvingen als gevolg van de continue investeringen in de uitbreiding van de productielijnen, nieuwe matrijzen en innovatie. Zo werd de voorbije jaren de winst flink afgeroomd door de investering in Airolux en de ontwikkeling van Airopack. Maar die inspanning blijkt nu wel een schot in de roos. Verschillende grote merken (o.a. Gillette) lieten zich al verleiden en er zullen binnenkort nog nieuwe klanten volgen.
Een nieuwe groeimotor is dus alvast gevonden.

 

… maar duurbetaalde groei

Voor 2015 tippen we op een winst per aandeel van 6,40 EUR. Vanaf volgend jaar moet ook Airolux volop tot de winst gaan bijdragen. Voor 2016 en 2017 mikken we dan ook op een forse stijging tot 9,25 en 11,40 EUR.

 

Het nettodividendrendement is met ±1 % echter bijzonder mager (we tippen op een dividend van 1,56 EUR netto in 2015, van 1,65 EUR in 2016 en van 1,74 EUR in 2017), terwijl de koers meer dan 3 keer de boekwaarde vertegenwoordigt.

 

Koers op het moment van de analyse: 155,20 EUR

 

Deel dit artikel