Analyse
Mikken op biotechnologie met Gilead Sciences? 2 jaar geleden - donderdag 17 december 2015

Het biotechbedrijf Gilead Sciences trappelt op de beursvloer al heel 2015 ter plaatse. Is het een koopje waard?

De voorbije 5 jaar ging het aandeel van Gilead (ISIN : US3755581036) bijna 400 % hoger.
Over dezelfde periode klom de Nasdaq-index met slechts 100 %.
De
koers/winstverhouding ligt niet bijster hoog (9-10 momenteel).
De
koers/boekwaardeverhouding daarentegen ligt wel hoog (> 5)
Het aandeel is dus niet goedkoop.
Niet kopen.
U mag houden als het risico u niet afschrikt.

 

Korte voorstelling

Gilead Sciences is een Amerikaanse biotechgroep die geneesmiddelen tegen infectieziekten zoals aids, hepatitis B en C ontwikkelt en commercialiseert.

 

Door overnames is het bedrijf eveneens actief op het vlak van middelen tegen hart- en vaatziekten, kanker en aandoeningen aan de luchtwegen. En dankzij de overname van Pharmasset (zeer duur geprijsd), die begin 2012 werd afgerond, heeft de groep de rechten op Sovaldi, een middel tegen hepatitis C dat in december 2013 in de VS en in januari 2014 in Europa werd goedgekeurd.

 

Harvoni (een combinatie van Sovaldi met een ander middel) kreeg in oktober 2014 in de VS en in november 2014 in Europa groen licht. Deze laatste heeft minder bijwerkingen terwijl de behandeling vaak minder lang is dan bij Sovaldi maar de prijs ervan ligt wel hoger.

 

Twee middelen belangrijk

De groeimogelijkheden van Gilead hangen vooral af van het succes van Sovaldi/Harvoni. Het tweetal is goed voor 58 % van de verkopen van de groep (en een nog belangrijker percentage voor de winst). Maar de groei van de verkopen van Sovaldi/Harvoni staat onder druk en van groeivoeten zoals tijdens de beginmaanden is geen sprake meer. De verkopen van Sovaldi/Harvoni zijn in het 3e trimester op kwartaalbasis zelfs met 2 % gedaald.

 

De prijzen van deze middelen liggen extreem hoog aangezien ze zeer innoverend zijn en toestaan om 90 % van de zieken te genezen. Maar de kritiek op die hoge prijzen van vooral ziekteverzekeraars zwelt zowel in de VS als in Europa aan. De behandeling is dan ook enkel weggelegd voor de ergste zieken.

 

Bovendien heeft het Amerikaanse AbbVie met Viekira Pak een concurrerend middel gelanceerd. En andere middelen staan op het punt op de markt te komen. Dit alles zou Gilead moeten aanzetten om zijn verkoopprijzen te verlagen, wat op de winst zal wegen.

 

Deel dit artikel