Analyse
KBC Groep: weer helemaal op eigen benen! 2 jaar geleden - dinsdag 15 december 2015

Met de vervroegde aflossing van de resterende staatssteun maakt KBC definitief komaf met de erfenis van de financiële crisis en is de groep bevrijd van allerlei beperkingen.

En al behoort KBC tot de aantrekkelijkste en meest solide Europese spelers, toch blijven we gezien de moeilijke omgeving voorzichtig.
HOUDEN.

 

De bankverzekeraar zal nog deze maand de allerlaatste staatssteun die het in 2008 en 2009 kreeg om niet te kapseizen, terugbetalen. Vijf jaar vroeger dan oorspronkelijk voorzien dus, al is dit geen grote verrassing. De laatste tranche (aan de Vlaamse overheid) bestaat uit 3 miljard euro, waarvan 2 miljard terugbetaling en een premie (boete) van 50 %. Voor de 3,5 miljard federale en de 3,5 miljard Vlaamse staatsteun en de garantie voor de riskante portefeuille CDO’s (verpakte kredieten) zal de groep in totaal 13,1 miljard aan de staat hebben terugbetaald. Ook na de operatie blijft ze over een stevige kapitaalbuffer beschikken en overtreft ze ruim de eisen van de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank. Ook is er weer ruimte voor overnames. De groep kijkt daarvoor uit naar groeimogelijkheden op haar kernmarkten (België, Centraal-, Oost-Europa). Zo zal ze zeker het dossier Belfius bekijken wanneer het op de markt komt. Ook zal ze vanaf boekjaar 2016 weer jaarlijks fraaie dividenden kunnen uitbetalen (minstens 50 % van de winst).

 

Koers op het moment van de analyse: 53,69 EUR

 

KBC is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen.

 

Deel dit artikel