Analyse
In welke sectoren beleggen in 2016? 2 jaar geleden - vrijdag 18 december 2015

De meeste sectoren uit onze selectie zullen 2015 met winst afsluiten. Dit is o.a. te danken aan de terugval van de euro.

De dranken- (+20,7 % in EUR, dividenden inbegrepen) en de farmasector (+17,5 %) spannen de kroon. De grote verliezer is de mijnsector (-28,1 %), die fors leed onder de dalende grondstofprijzen.
Ontdek nu onze koopadviezen in de bank-, halfgeleider-, telecom-, staal, olie- en distributiesector voor 2016. In de voeding-, auto- en farmasector daarentegen vallen momenteel geen zaakjes te doen.

 

Europese banksector

Koop BCP, (speculatief), Barclays (speculatief) en UBS.

Blijft een catastrofe uit, dan zullen de Europese banken in 2016 hun winst zien klimmen. Enerzijds zullen ze profiteren van het lichte economisch herstel op het oude continent. Anderzijds zullen dankzij de huidige en toekomstige kostenbesparingen de marges aandikken. Ten gevolge van de strenge wetgeving is het stijgingspotentieel op middellange termijn echter beperkt.
Wat de beurswaarderingen betreft, lijkt deze markt ons niet bepaald aantrekkelijk.
We blijven selectief.

 

Halfgeleidersector

Koop Intel, Texas Instruments, Applied Materials en Melexis.

De remonte eind 2015 kon de terugval van begin dit jaar als gevolg van de slabakkende vraag deels compenseren. De opverende trend van het eindejaar was te danken aan het feit dat grote groepen zoals Intel of Texas Instruments hun doelstellingen optrokken, alsook aan consolidatiegeruchten. De halfgeleidersector beschikt over een groter groeipotentieel dan de economie en is volgens ons ondergewaardeerd.
We geven de voorkeur aan solide groepen ingeplant op dynamische markten.

 

Telecomoperatoren

Koop AT&T, Telefônica Brasil, Verizon en Vodafone.

De Europese Commissie houdt het been stijf wat een fusiegolf op de telecommarkt betreft. Toch zou ze binnenkort haar geweer van schouder kunnen veranderen, wil Europa kunnen opboksen tegen de Amerikaanse concurrentie. Telecom Italia, KPN en Proximus zitten alvast in het vizier van potentiële overnemers zoals Orange, Altice of Deutsche Telekom. Aan de andere kant van de grote plas kunnen AT&T en Verizon hun winstgevendheid stutten en fraaie dividenden uitkeren.

 

Oliesector

Koop Exxon, Chevron, Encana, Repsol.

Ondanks de aftakelende olieprijzen tracht de sector het hoofd boven water te houden. Ingrijpende herstructureringen zouden de oliegroepen kunnen helpen deze moeilijke fase te doorstaan. De sector is immers gezond (weinig schulden, afnemende productiekosten).
Een aantal spelers zouden zich beter uit de slag kunnen trekken, al zijn nieuwe koersdalingen op korte termijn niet uit te sluiten.

 

Staal- & Mijnsector

Koop ArcelorMittal, Nyrstar, Rio Tinto en Schnitzer Steel.

De mijnsector heeft een aartsmoeilijk jaar achter de rug en leed fors onder de daling van de grondstofprijzen. Net als in de staalsector trachten bedrijven kosten te besparen, o.a. door hun productiecapaciteit terug te schroeven. Als gevolg van de hoge voorraden en de zwakke economische groei wereldwijd ogen de vooruitzichten ook voor 2016 vrij somber.
We menen echter dat de sector overdreven afgestraft is. U mag erop inzetten in het kader van een belegging op (middel)lange termijn.

 

Distributiesector

Koop Sainsbury

Om het hoofd te bieden aan de steeds bitsere concurrentie van online retailers en discounters zoeken steeds meer distributeurs toenadering tot elkaar (o.a. Ahold en Delhaize) om hun aankoopkracht te bundelen en synergieën te realiseren. Anderen, zoals Sainsbury, mikken dan weer meer op gemakswinkels en onlineverkoop.
We verwachten dat deze tendensen en de concurrentiedruk in 2016 zullen aanhouden.

 

Autosector

Geen koopadviezen

Het VW-schandaal en de vertraging van de groeilanden wogen op de koersen. Maar dankzij het stevige herstel van de Europese autosector bleef de schade binnen de perken. Toch vinden we geen enkel aandeel koopwaardig: gezien de sombere winstvooruitzichten is de sector volgens ons immers niet ondergewaardeerd. Bovendien kijken we nu liever de kat uit de boom. Het is namelijk mogelijk dat ook andere constructeurs hebben gesjoemeld en nog lijken uit de kast zullen vallen.
Waarschijnlijk zal de sector nog een tijdlang met volatiliteit kampen.

 

Voedingssector

Geen koopadviezen

De sector werd geboost door het succes van diverse kwaliteitsaandelen (soliditeit, boeken regelmatig winst) en toenaderingsoperaties (Kraft Heinz, Mondelez). De vooruitzichten ogen fraai voor de groepen die in staat zijn om te innoveren en hun prijzen op te drijven. De groeilanden, waar de bevolking en de koopkracht toenemen, vormen een groeipool en compenseren de zwakke activiteit op de verzadigde westerse markten.
Gezien de huidige beurswaarderingen zijn de aandelen echter niet aantrekkelijk.

 

Farmasector

Geen koopadviezen

In 2015 werd Allergan overgenomen door Pfizer, waardoor deze laatste opnieuw 's werelds nr. 1 werd qua omzet. Deze fusie strookt echter niet met de strategie van zijn sectorgenoten die zich liever toeleggen op een paar specifieke domeinen. In de generieke sector heerst dan weer een consolidatiegolf om kosten te besparen en op te boksen tegen de druk op de prijzen. Na de koersstijging van de laatste jaren is de sector niet echt aantrekkelijk. Desondanks ogen de vooruitzichten alsmaar rooskleuriger (minder patent-verliezen, uitbreiding productenportefeuilles).

 

Deel dit artikel