Analyse
Beleggen in led-verlichting met Zumtobel? 2 jaar geleden - donderdag 10 december 2015

Is beleggen in duurzame energie via het Oostenrijkse Zumtobel een goed idee?

Nee. Na de recente correctie is de koers terug op een aantrekkelijker niveau gekomen maar toch blijven we langs de zijlijn staan gezien de talloze uitdagingen op de LED-markt. Ook keert de groep ongeveer 30 % van haar winst uit, waardoor er nog maar weinig ruimte is om het dividend op te trekken.
NIET KOPEN.

 

Led-verlichting

Zumtobel is een klein bedrijf dat gespecialiseerd is in de groeiende markt van LED-verlichting. Deze LED-lampen kennen een langere levensloop en verbruiken vooral minder energie.

 

We stellen ons echter vragen over de groei op deze markt op middellange termijn. Vooral op het vlak van openbare verlichting zien we een stagnatie. De druk op de openbare financiën zorgt voor een lagere vraag. En door de hoge prijs op de markt voor particulieren stokken de verkopen.

 

De LED-sector vraagt enorme investeringsinspanningen en deze zullen ongetwijfeld op de winstgevendheid wegen. De concurrent van Zumtobel, Osram heeft voor 2016 reeds zijn margeverwachtingen neerwaarts bijgesteld door de groter dan verwachte stijging van de investeringen.

 

Niet interessant

De voorbije jaren waren de cijfers van Zumtobel van een magere kwaliteit: de omzet groeide slechts 2 % per jaar en de winstontwikkeling was zeer volatiel. De kasstromen bleven daarenboven stabiel (geen goed teken). De concurrentie en de prijzendruk wegen op de marges. Toch is niet alles negatief: de herstructureringen van de activiteiten in moeilijkheden zijn bezig terwijl de groep zeer innoverend uit de hoek komt.

 

Koers op het moment van de analyse: 21 EUR

Deel dit artikel